Spoznajte exotické avokádo
Avokádo je trochu neforemné zelené čudo, ktoré sa predáva v zelovoci. Veľa ľudí ho nepozná a ani nevie, ako s týmto exotickým ovocím naložiť. Je veľmi vhodné pre ľudí, ktorí nemôžu z nejakého dôvodu konzumovať živočíšne tuky. K jeho priaznivcom patria vegetariáni, ľudia s vysokou hladinou cholesterolu alebo rekonvalescenti čí takí, ktorí potrebujú posilniť organizmus.
Existuje veľa odrôd avokáda a predáva sa tiež viac druhov, líšia sa hlavne odtieňom zelenej farby. Výnimkou
nie je ani tmavohnedé. Rozdiel medzi nimi je minimálny, a to v chuti, ale veľakrát sa nedá ani rozoznať.
Správny výber
Venujte pozornosť výberu tohto plodu. Ak ho chcete zjesť okamžite, vyberte si mäkšie avokádo. Jeho stav zistíte ľahkým zatlačením jedným prstom. V prípade, že je plod veľmi mäkký, nekupujte ho. Tvrdšie plody nechajte dozrieť doma pri izbovej teplote a nedávajte ho do chladničky. Tam patrí iba dostatočne zrelé ovocie.
Tuk a vitamíny
Avokádo obsahuje až 20 percent tuku, ktorý je z veľkej časti tvorený prospešnými nenasýtenými mastnými kyselinami. Nejde o tuky, ktoré nám pridávajú nežiaduce kilogramy, ale také, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Avokádo je zdrojom bielkovín, karoténu, vitamínov E, C, B – zvlášť vitamínov B6 a B1. Z minerálov je treba spomenúť med, ktorá je veľmi dôležitá pre krvotvorbu. Nezanedbateľný je aj draslík, ktorý sa stará o dobrú kondíciu srdca a dokáže pomáhať pri znižovaní krvného tlaku. Tieto exotické plody môžu byt účinným pomocníkom pri snahe schudnúť. Tuky obsiahnuté v avokáde sa na rozdiel od živočíšnych neukladajú. Konzumácia avokáda povzbudzuje mozgovú činnosť.
Ako ho jest
Plody avokáda sa môžu konzumovať surové, ale dajú sa tiež napríklad zapekať so syrom. Môžete z neho pripraviť chutnú polievku, omáčku čí rôzne nátierky. Ak uprednostníte surové avokádo, rozrežte ho na polovicu, odstráňte kôstku a obsah vydlabte. Môžete ho nakrájať na malé kúsky, ale tiež roztlačiť vidličkou. Nezabudnite obsah plodu po vybratí zo šupky pokvapkať citrónovou šťavou – predídete tak nielen jeho zhnednutiu, ale aj strate zdraviu prospešných látok.
Aj v kozmetike
Avokádo má ešte ďalšie vynikajúce vlastnosti. Dá sa z neho pripraviť veľmi výživná pleťová maska. Je ideálna na suchú pleť, ktorá má väčšie sklony k tvorbe vrások a predčasnému starnutiu.
Studená avokádová polievka
Potrebujete: - 4 kusy avokáda, - 2-3 lyžice citrónovej šťavy, - 1 strúčik cesnaku, - 1 veľkú červenú cibuľu, -feferónku (môže byt aj mleté čili), -400 ml zeleninového vývaru, - 150 ml vody, - 2 lyžičky koriandra, - soľ a mleté čierne korenie. Postup: Avokáda prerežte na polovicu, odstráňte kôstku a vydlabte dužinu, ktorú nakrájajte na malé kocky. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou. Potom ich spolu s ošúpanou cibuľou, cesnakom a feferónkou, z ktorej nezabudnite odstrániť semienka, rozmixujte na jemnú kašu. Prilejte studený vývar a vodu, osoľte, okoreňte a dajte do chladničky. Pred jedením do nej vmiešajte koriander. Ak máte radi krevety, pripravte si 15 dag týchto morských plodov a prelejte ich polievkou.
Foto: Shutterstock