Košický polygrafológ vyšetrujúci odpočúvaných zamestnancov galérie: Detektor lži neoklamete!
O tom, ako sa vedecky odhaľuje lož, sme sa rozprávali so spoločníkom a konateľom košickej firmy Argo-A Security EU Martinom Medveckým.
Aké sú záruky vašej profesionality a objektívnosti vyšetrení?
Naša firma je partnerskou spoločnosťou americkej Argo-A Security, ktorá je svetovým lídrom v oblasti vedeckej psychofyziologickej detekcie lži. Ako jediná na Slovensku a v ďalších 39 krajinách Európy ponúka certifikované vzdelávanie pre budúcich polygrafológov pod hlavičkou Chicago Polygraph Institute. Výstupy všetkých našich vyšetrení vyhodnocujú vždy viacerí polygrafológovia.
Aké prístroje používate?
Ide o polygrafy Lafayette Instrument Company z USA, ktoré patria vo svete k špičke a majú takmer stopercentnú spoľahlivosť.
Ktoré reakcie organizmu boli sledované konkrétne pri odpovediach zamestnancov galérie na zadané otázky?
Pri vyšetreniach štandardne, rovnako aj v tomto prípade, meriame arteriálny tlak krvi a jeho zmeny, frekvenciu tepu a dýchania, kožnogalvanickú reakciu a nepatrné i výrazné pohyby tela. Polgyraf funguje na princípe, že lož sa prejavuje merateľnou zmenou týchto psychofyziologických parametrov.
Mohli by ste zamestnancom galérie vystaviť potvrdenie o vyšetrení, bez toho, aby na ňom boli?
To je neprípustné. Okrem iného z vyšetrenia štandardne robíme video a audiozáznam. Tak to bolo aj v tomto prípade.
Dá sa detektor lži oklamať?
Nie, lebo zaznamenáva široké spektrum reakcií testovanej osoby súčasne.
Akých máte v Košiciach klientov?
Naše služby využívajú firmy napríklad na odhalenie úniku informácií. Najviac sa na nás obracajú privátne osoby, aby zistili neveru partnera či vyvrátili iné obvinenia intímneho charakteru zo strany príbuzného.
Foto: foto:argoasecurityeu.com
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.