V blízkosti Košíc prenášali migrujúce žaby
Deň Zeme nezobúdza iba ochranárske organizácie a mladých prírodovedcov. Sú ľudia, ktorí nepotrebujú dátum v kalendári, aby poskytli pomoc tam, kde je to momentálne najviac potrebné.
Tak to je aj v čase takzvanej migrácie žiab. Keď hľadáte odpoveď na otázku, prečo žaby každý rok takto hromadne migrujú, odpoveď je jednoduchá. Chodia totiž prezimovávať do lesov a hájikov, kde pod hromadami lístia nachádzajú “teplý” úkryt pred zimou. Ale kým zimná “migrácia” nie je tak okato pozorovaná, pretože sa nedeje takto hromadne a spontánne, na jar je to iné.
Žaby sa zobudia skoro naraz, keď ich na pochod vyženie slniečko. Rovnako sa im takmer naraz zachce postarať sa, aby im nevyhynul rod a už cestou si vyhliadnu statnú samicu, na ktorú sa zavesia – často i dvaja naraz.
Žaby rôznych druhov hľadajú mokrade a najlepšie sú pre ne jazierka so stojacou vodou alebo mierne toky, kde nakladú vajíčka. Idú za “nosom”, kde túto vodu cítia, nepoznajúc prekážky. Aj v Malej Lodine ich takto migrujú stovky. Mnohé pri prechode cez cesty a vozovky prídu o život. Priamy zber a prenos migrujúcich živočíchov na komunikáciách v Malej Lodine je síce jednoduchá, ale časovo nákladná metóda. O toto núdzové riešenie sa cez víkend postarala pani Andrea Ščerbanovská – chalupárka z Košíc, ktorej pomáhal miestny občan Vladimír Bráger.
Pomoc žabám nevyžaduje žiadne technické a finančné vybavenie, je však fyzicky náročná. Prenos žiab zabezpečovali aj v nočných hodinách, kedy vo veľkom migrujú cez cestu.
Ak chcete pre záchranu týchto užitočných živočíchov niečo urobiť aj vy, nečakajte na žiadne spoločenské výzvy. Jednoducho sa lepšie okolo seba rozhliadnite a porozmýšľajte, ako by ste mohli žabkám ich nevyhnutnú životnú cestu uľahčiť.
Foto: Jozef Jarošík
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.