Najkrajší stôl v meste
Stôl v najväčšom chráme na Slovensku, v Dóme sv. Alžbety je miesto, kde sa konáva večera. Posledná, ktorá sa však neustále opakuje. Pánova večera. Symbol plný tajomstva.
Aj posledná večera sa môže sláviť na úplne jednoduchom, ba aj improvizovanom stole kdekoľvek. Ale aj na neobyčajnom a neopakovateľnom stole, ktorý naznačuje viacero významov. Práve takým je obradný stôl v našej katedrále, ktorý aj kvôli jeho prepracovanej symbolike pokladám zároveň za najkrajší v Košiciach.
Ľudský a božský princíp
Je z kameňa a sivý, miestami drsný, miestami hladký… Ľudský princíp je znázornený tou drsnou hmotou. Drsnosť je symbolom nedokonalosti. Pretože hocijako sa človek snaží, vždy sa mu nejaký hriech pritrafí. No vystiera sa smerom hore, čiže snaží sa povzniesť.
A práve odtiaľ sa už skláňa hladká hmota. Tá predstavuje ideálno-božský princíp. K ľudskému sa dostal až na dotyk. Čo ich spája, dobre vidno zhora. (Nadhľad je totiž vždy potrebný.) Z neho by sme videli tvar stupienka, na ktorom stojí kňaz počas slúženia bohoslužby obety. (Aj vďaka nemu je o čosi povznesenejší.) Veď stojí na srdci. Božský a ľudský princíp zjednocuje láska.
Pánova večera, ktorá sa konáva na tomto stole, je znakom novej zmluvy. Božské a ľudské totiž znova nachádzajú spoločnú reč.
Pohľad na nás
Ešte jeden pohľad je tu prítomný. Boží pohľad na nás, Božia prozreteľnosť. Je to vlastne prázdny priestor, akási diera v stole. Ale práve to ukazuje, že Boží pohľad je všade, aj tam, kde sa nám zdá, že nič nie je. Nič mu neujde. Všetko sa zapisuje, všetko sa počíta…
Iní zas môžu v priezore dvoch hmôt objaviť tvar ryby ako symbol prvých kresťanov, ktorí si tak označovali miesta na schádzanie.
Prirodzený stredobod chrámu
Nový stôl pribudol do katedrály až v prvej polovici 90. rokov v duchu odporúčaní Druhého vatikánskeho koncilu. Nahradil predošlý, drevený oltárny stôl. Svojím tvarom dopĺňa gotickú geometriu katedrály, neogotickú kazateľnicu. Zjednotený farebne s interiérom neupozorňuje na seba, no napriek tomu je prirodzeným stredobodom chrámu.
Foto: Štefan Čaplovič
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.