Čínsky rover si urobil na Marse selfie, NASA dúfa v skoré zozbieranie prvých vzoriek
Fotografie zachytávajú aj pristávací modul.
Nové fotografie, ktoré zverejnili v piatok, zobrazujú čínsky rover a pristávací modul na povrchu Marsu. Štyri fotografie, ktoré zverejnil Čínsky národný vesmírny úrad (CNSA), ukazujú aj horný stupeň roveru Ču-žung a tiež pohľad predtým, ako zišiel zo svojej platformy.
Ču-žung umiestnil asi 10 metrov od miesta pristátia fotoaparát a potom si išiel urobiť skupinové foto, informoval CNSA.
Planétu obiehal tri mesiace
Čínsky pristávací modul misie Tchien-wen-1 s roverom pristál na Marse minulý mesiac po tom, ako tri mesiace obiehal červenú planétu. Čína sa tak stala druhou krajinou po Spojených štátoch, ktorá dokázala pristáť a ovládať zariadenie na Marse.
Čínski vedci dúfajú, že šesťkolesový rover bude na planine Utopia Planitia, kde pristál, fungovať najmenej 90 marťanských dní. Ču-žung, ktorý váži zhruba 240 kilogramov, bude hľadať dôkazy o živote a skúmať geológiu. Prístroje na jeho palube dokážu posudzovať zloženie miestnych skál či počasie na planéte. Stroj má dokonca aj radar na hľadanie podzemnej vody a ľadu.
Vzorky dorazia na Zem až o niekoľko rokov
Ču-žung pristál na Marse po tom, čo tam vo februári USA úspešne nasadili svoj rover Perseverance s malou helikoptérou Ingenuity.
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) očakáva, že rover v júli nazbiera prvé vzorky, ktoré by mohli na Zem doraziť už v roku 2031.
Zdroj: Webnoviny.sk (bh)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.