Čínsky rover si urobil na Marse selfie, NASA dúfa v skoré zozbieranie prvých vzoriek
Fotografie zachytávajú aj pristávací modul.
Nové fotografie, ktoré zverejnili v piatok, zobrazujú čínsky rover a pristávací modul na povrchu Marsu. Štyri fotografie, ktoré zverejnil Čínsky národný vesmírny úrad (CNSA), ukazujú aj horný stupeň roveru Ču-žung a tiež pohľad predtým, ako zišiel zo svojej platformy.
Ču-žung umiestnil asi 10 metrov od miesta pristátia fotoaparát a potom si išiel urobiť skupinové foto, informoval CNSA.
Planétu obiehal tri mesiace
Čínsky pristávací modul misie Tchien-wen-1 s roverom pristál na Marse minulý mesiac po tom, ako tri mesiace obiehal červenú planétu. Čína sa tak stala druhou krajinou po Spojených štátoch, ktorá dokázala pristáť a ovládať zariadenie na Marse.
Čínski vedci dúfajú, že šesťkolesový rover bude na planine Utopia Planitia, kde pristál, fungovať najmenej 90 marťanských dní. Ču-žung, ktorý váži zhruba 240 kilogramov, bude hľadať dôkazy o živote a skúmať geológiu. Prístroje na jeho palube dokážu posudzovať zloženie miestnych skál či počasie na planéte. Stroj má dokonca aj radar na hľadanie podzemnej vody a ľadu.
Vzorky dorazia na Zem až o niekoľko rokov
Ču-žung pristál na Marse po tom, čo tam vo februári USA úspešne nasadili svoj rover Perseverance s malou helikoptérou Ingenuity.
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) očakáva, že rover v júli nazbiera prvé vzorky, ktoré by mohli na Zem doraziť už v roku 2031.
Zdroj: Webnoviny.sk (bh)
Odporúčané články
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.


