Vierka z Košíc si žije v USA svoj americký sen
Viera Kolesárová na Slovensku pracovala ako učiteľka. Pred pätnástimi rokmi odišla do Spojených štátov na dovolenku. Vtedy ešte netušila, že sa už domov nevráti.
Pani Viera zistila, že život za „veľkou mlákou“ jej ponúka možnosti, ktoré jej rodná krajina nedokáže zabezpečiť, a tak sa rozhodla sa, že tam ostane a skúsi začať žiť, ako si vysnívala.
Prvé pokusy
„Ešte keď som bývala na Slovensku, otvorila som si obchod so suvenírmi a ľudovými výrobkami. Samozrejme, že som mala veľké oči a musela som ho nakoniec zatvoriť. Rozhodla som sa však, že to skúsim aj v Amerike,“ hovorí pani Vierka.
Na živobytie si zarába ako opatrovateľka, ale na svoju záľubu v ručných prácach nedokázala zabudnúť. „Každú voľnú chvíľku sa venujem ručným prácam. V Chicagu, kde teraz bývam, síce zatiaľ nie je možné z domácej tvorby vyžiť, ale vďaka druhej robote si plním svoj sen. Mám svoje hobby a aj stály plat,“ konštatuje pani Viera Kolesárová.
O slovenské dekorácie je v Amerike veľký záujem
Blíži sa obdobie Vianoc, a to je čas, keď sa všetkým výrobcom vianočných dekorácií otvárajú možnosti realizovať sa. Podobne je na tom aj pani Vierka. „Momentálne tvorím ozdoby na vianočné stromčeky. Maľujem vajíčka s vianočnou tematikou a snažím sa pliesť zo slamy rôzne dekorácie. Američania zbožňujú kraslice, a to počas všetkých sviatkov. Okrem toho pečiem perníky, ktoré zdobím a je po nich naozaj veľký dopyt,“ dodáva Slovenka žijúca v USA.
Slovenské Vianoce v zámorí
O jej výrobky nemajú záujem len Američania, ale aj Slováci, ktorí si chcú aspoň týmto spôsobom priblížiť Vianoce na Slovensku. „Naši rodáci žijúci v Amerike sa veľmi tešia, keď si môžu kúpiť pravý slovenský medovník. Často chodím na výstavy ľudových výrobkov, kde sa snažím Slovensko aspoň týmto spôsobom zviditeľniť. Minulý týždeň som bola na univerzite v Pittsburgu, kde som mala veľký úspech. Mám objednávky až do Vianoc,“ konštatuje s úsmevom rodáčka zo Slovenska.
Američania vedia oceniť ručnú prácu
Viera sa venovala ručným prácam odmalička. Ako však trochu sklamane hovorí, nikde túto jej záľubu nevedeli ohodnotiť. Ceny za „handmade“ výrobky sa však v USA pohybujú podstatne vyššie ako na Slovensku. „Američania sú ochotní za jednu vianočnú ozdobu zaplatiť aj 15 dolárov, pričom na Slovensku som ich predávala za jedno – dve eurá,“ konštatuje Viera.
Snaží sa, aby každý jeden jej výrobok bol dokonalý. Má rada precíznosť a má cit pre detaily. Slamenú dekoráciu na vianočný stromček tvorí aj niekoľko hodín. Ako hovorí, ,,ľudia v Amerike vedia, že na každom výrobku sa treba poriadne narobiť. Často si predstavujem, ako moje ozdoby skrášľujú ich príbytky, a to ma teší úplne najviac.“
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.