Na kostolnej stene vraj hynú holuby
Kŕdle holubov sú problémom všetkých stavieb v mestách. Na spôsob, akým si s nimi snažia poradiť v Kostole sv. Gorazda na Terase nás upozornila čitateľka tohto sídliska.
“Na múre pri kostole sú vo výklenkoch umiestnené drevené laty, z ktorých trčia dlhé kovové bodce. Má to zrejme slúžiť na odplašenie holubov. Výsledkom tejto snahy je to, že tam vídavame nabodnuté holuby, ktoré v bolestiach dlho hynú. Je to vysoko, nemôžeme im pomôcť. Upozorniť na to nemáme koho, lebo mimo omší sú dvere kostola zatvorené. Ľudí z ulice to trápi a kresťanov nie? Určite by sa našiel vhodnejší a hlavne humánnejší spôsob, ako tento problém vyriešiť,” píše sa v podnete, ktorý sme dostali do redakcie.
Pri návšteve kostola sme naozaj spozorovali veľký počet holubov a aj spomínané bodce vo výklenkoch steny otočenej k ceste na Toryskej ulici. Priamo na mieste sme sa so správcom farnosti sv. Gorazda nespojili, dvere boli zamknuté. Farár Juraj Kamas na naše otázky odpovedal telefonicky.
“S holubami máme problém a snažíme sa ho riešiť. Určite by nebol nikomu príjemný zápach, nehovoriac už o hygiene, či hrozbe šírenia chorôb. Mňa zatiaľ na to, že by tam vo vyššej miere hynuli holuby, nikto neupozornil. Dvere máme počas úradných hodín stále otvorené a dá sa k nám aj dovolať,” zdôrazňuje farár.
Na veži majú iný spôsob ochrany pred holubmi – elektrický plašič, ktorý uštedrí vtákovi elektrický úder a odplaší ho. Na stenu, kde by mohol ublížiť ľuďom, ho však nemôžu namontovať.
“Viem si predstaviť inú ochranu pred holubmi. Tento spôsob som videl v Londýne a je ním sokoliar s dravým vtákom. U nás by to však ani ekonomicky ani vzhľadom na umiestnenie kostola nebolo možné,” tvrdí J. Kamas.
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Vo veku 96 rokov zomrel priamy účastník Slovenského národného povstania Karol Kuna.