Pamiatka na nevšedného cestovateľa a jeho babetu
Výstava Desať rokov na Babete Veselé i vážne putovania Ing. Jána Kašu je venovaná pamiatke nevšedného cestovateľa, ktorý si po odchode na dôchodok zaumienil obísť na mopede značky Babetta všetky obce a sídla na Slovensku. Ján Kaša najazdil na babete spolu 42 194 km. Cez hmotné artefakty z pozostalosti Ing. Kašu pripomenú desaťročie jeho putovania.
„Výstava má motivačný charakter. Našou snahou je rozhýbať ľudí nielen k pohybu, ale aj vo všeobecnosti povzbudiť k aktivite. Ján Kaša môže byť inšpiráciou, nielen pre staršie ročníky,že ani po dovŕšení aktívnej pracovnej kariéry život nemusí byť monotónny, ale aj pre mladšie generácie, ktorých príklad Jána Kašu môže stimulovať k snahe o zanechanie originálneho svedectva svojho jestvovania na tejto zemi,” uvádza v tlačovej správe VSM Košice.
Nevšedná osobnosť Slovenska
„Dnešný konzumný spôsob života môže totiž najmä v mladej generácii utlmovať odvekú túžbu človeka vykonať niečo čím ostane v povedomí, nemusí to byť len nejaký veľký čin, športový či pracovný výkon, vedecký objav,ale stačí aj dobre vykonávaná každodenná práca, ktorá sa môže pretaviť v životný odkaz jednotlivca,” uvádza múzeum.
V prípade Jána Kašu to bolo jeho netradičné hobby, ktoré ho, aj vďaka filmovému dokumentu, ktorý bol o ňom natočený, navždy zapísalo do kruhu nevšedných osobností Slovenska. Výstava potrvá od 1.7. 2016 do 31.8. 2016.
(VSM)
Foto: VSM
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.