Cez leto sme do dovolenkových destinácií lietali menej
Počas letnej dovolenkovej sezóny sme z letiska Košice mohli lietať charterovými letmi do 13 destinácií v deviatich krajinách. Najžiadanejšou destináciou bol v tomto roku bulharský Burgas, za necelé štyri mesiace tu cestovalo približne 29-tisíc ľudí. Nasleduje turecká Antalya (16-tisíc cestujúcich) a grécky Rhodos (10-tisíc cestujúcich).
Aj napriek bohatej ponuke, z Košíc sme počas tohto leta lietali do dovolenkových destinácií menej. “V porovnaní s letnou sezónou 2015 ide o pokles o 27 779 cestujúcich, t.j. o 25 percent,” informoval šéf marketingu letiska Košice Juraj Toth.
Najviac poklesol záujem cestujúcich o lety do Antalye, táto destinácia bola dlhodobo najvyhľadávanejšou. Oproti vlaňajšku zaznamenali prepad o 65 percent. “Prepad atraktivity Turecka u dovolenkárov bol zjavný, avšak náš prieskum ukázal, že cestujúci, ktorí do Antalye odleteli aj tento rok, boli veľmi spokojní a dovolenku si užili rovnako, ako po minulé roky,” uviedol výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Michael Tmej.Podľa neho bolo cestujúcich menej aj preto, že cestovné kancelárie neponúkli adekvátnu alternatívu, množstvo ľudí buď zostalo doma, alebo na dovolenku išlo autom.
Počet prepravených cestujúcich vzrástol
Aj napriek tomu, že letná sezóna nepriniesla pozitívne výsledky, celkové počty cestujúcich od začiatku tohto roka vzrástli. “Za obdobie január – september 2016 sme na letisku Košice privítali 346 364 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 5,5 percent. Počet leteckých pohybov vzrástol o 14 percent,” zosumarizoval Toth.
Nové letecké spojenia, ktoré letisko zaviedlo v tomto roku, budú bez zmeny prevádzkované aj počas zimného letového poriadku. Poľské aerolínie LOT budú cez Varšavu lietať 6x týždenne a Turkish Airlines budú z Košíc lietať do Istanbulu 3x za týždeň.
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.