Objavte stonkový zeler
Stonkový zeler je u nás síce už známou, ale stále ešte nedocenenou zeleninou. Jeho obľuba a používanie však neustále vzrastá. Je to aromatická záhradná zelenina pestovaná kvôli jej až 30 centimetrov dlhým stonkám.
Táto zelenina je veľmi chúlostivá a krehká, a práve kvôli krehkosti musí byť skladovaná v chladničke, kde vydrží 2 až 3 týždne. Po tomto čase stonky stratia krehkosť, pre ktorú sú vítanou prílohou do šalátov a kokteilov.
Z histórie
Záznamy o využívaní zelerovej vňate a stoniek siahajú do dávnej histórie, keď sa zberala vňať divoko rastúceho zeleru bahenného, ktorý rástol a doteraz rastie v bažinatých pôdach na morských pobrežiach v Európe od Švédska do Stredomoria, ale aj v Ázii, severnej Afrike a Severnej Amerike. Prvé záznamy o používaní buliev zeleru pochádzajú až zo 16. storočia.
Kultúrnu formu stonkového zeleru poznali už starí Egypťania, Gréci a Rimania, ktorí ho však jedli iba varený. Silne aromatické listy a stonky používali pri pohrebných obradoch, pravdepodobne na tlmenie mŕtvolného zápachu. Ešte v stredoveku sa stonkový zeler používal ako liečivá rastlina.
Pestovať sa začal pravdepodobne v oblasti Stredozemného mora a do strednej Európy prenikol až v 17. a 18. storočí. Dnes je rozšírený hlavne v západnej Európe a v Severnej Amerike, kde sa, naopak, málo pestuje zeler buľvový.
Nakupovanie
V obchode si pri nákupe vyberajte pevné listové ružice s rebrovanými stonkami. Vyhnite sa takým, ktoré sú zvädnuté a popraskané. Vonkajšie stonky sú najvláknitejšie, preto ich nezabudnite poriadne ošúpať. Najlepšie to urobíte priečnou škrabkou s výkyvným ostrím. Stonkový zeler má relatívne malý odpad pri čistení (3 – 5 percent).
Stonky sa predávajú spolu s listami. Aj tie majú v kuchyni svoje využitie. Tmavšie použite na ochutenie vývaru, svetlejšie a krehké vnútorné lístky sú vhodné do šalátov a na posypanie jedla podobne ako petržlen.
Využitie
Zo stoniek sa pripravujú predovšetkým šaláty, ale aj varené jedlá. Potom sa z nich lisuje šťava. Rozomleté semeno slúži ako korenie. Z tohto zeleru je úžitkovou časťou dužinatá stonka, ktorá má jemnú chuť.
Táto zelenina je skvelá na namáčanie do dipov a omáčok, tepelne upravená sa používa ako príloha k mäsu (napríklad zapečená pod syrom alebo uvarená v pare). K jeho najlepším „priateľom“ patrí šošovica, hydina, hrušky, čili papričky, jablká, syry s modrou plesňou a vlašské orechy.
Vyznačuje sa vysokým obsahom kyseliny askorbovej, betakaroténu, bielkovín a minerálnych látok, hlavne fosforu a železa, vápnika aj horčíka, vitamínov B1, B2, PP a éterických olejov. Má veľmi významné dietetické účinky. Keď vám zachutí, prospejete svojmu srdcu a cievam. Dokonca pomáha zmierniť migrénu.
Foto: shutterstock
Odporúčané články

Leto prináša vysoké teploty, ktoré často nútia tráviť čas v klimatizovaných priestoroch. Hoci klimatizácia poskytuje úľavu, nesprávne používanie môže viesť k zdravotným problémom, ktoré si mnohí neuvedomujú. Lekári upozorňujú na potrebu správneho nastavenia teploty, pravidelnej údržby a uvedomelej prevencie.

V ľudskom tele sa prirodzene nachádza viacero druhov baktérií, ktoré môžu v určitých podmienkach vyvolať závažné infekcie. Medzi bežné ochorenia patrí aj angína, ktorá síce častejšie postihuje deti, no nevyhýba sa ani dospelým. Odborníci upozorňujú, že nie každé ochorenie tohto typu má bakteriálny pôvod, čo by mala zohľadňovať aj samotná liečba.

Ľudia, ktorí denne prejdú 7-tisíc krokov, majú výrazne nižšie riziko širokého spektra závažných zdravotných problémov. Vyplýva to z najväčšej doterajšej analýzy dôkazov, ktorú vo štvrtok zverejnil odborný časopis Lancet Public Health.