Košickí gymnazisti vyrábajú kávu na zjedenie
Študenti košického gymnázia na Poštovej ulici vymysleli kávovú zmes na jedenie. Inšpirovali ich ľudia, ktorí potrebujú rýchlo doplniť kofeín, ale nemajú čas si obľúbený nápoj vypiť.
Gymnazisti sa už tradične zapájajú do programu aplikovanej ekonómie zastrešený neziskovou organizáciou Junior Achievement Slovensko. Tentokrát na projekt založili vlastnú
študentskú firmu Assum.
„Ľudom najviac chýba čas. Vymysleli sme preto kávovú zmes na jedenie, šetrí čas, financie a dodá rýchlo a chutným spôsobom energiu“, vysvetlila študentka Viktória Jacková.
Kávu ponúkajú v troch príchutiach: natural, kokos a karamel. Odporúčaná dávka, ktorú môžete zjesť, je jedno 35-gramové balenie denne. Výbornú chuť docielili spojením kvalitnej praženej kávy, ryžového sirupu, sušeného mlieka a stévie.

Prírodné suroviny
„Výhodou nášho produktu je chuť, prírodné suroviny, a zaručenie rovnakého účinku energie, ako pri vypití klasickej kávy,“ povedala študentka Zuzana Tokarčíková.
Produkt si vyrábajú sami v jedálni na Moyzesovej ulici. Museli si vybaviť zdravotné preukazy a prejsť dlhou cestou, aby kávová zmes chutila tak, ako chceli.
„Mali sme záujem spolupracovať s nemenovanou kaviarňou v Košiciach. Odmietli nás so slovami, že je to nákladné“, tvrdila Tokarčíková.
Cena jedného balenia je 3,50 eura. Študentom sa ich zatiaľ podarilo predať stotridsať. Objednať sa dá na internetovej stránke študentskej firmy alebo kúpiť vo vybraných košických kaviarňach.
Majú na to rok
Cieľom projektu je viesť študentov k podnikaniu. Ich spoločnosť funguje ako každá iná firma na trhu. Jediným rozdielom je časové obmedzenie existencie. „Tretiaci majú rok na to, aby vymysleli pre svoju firmu produkt a predali akcie v hodnote 500 eur. Následne vypracujú podnikateľský plán a produkt predávajú,“ vysvetlila Eva Wolfová, učiteľka a garantka predmetu.
Minulý rok sa študenti s projektom Irdify One, v ktorom vyrábali bezdrôtový diaľkový ovládač vo forme súčiastky, stali víťazmi celoslovenského kola súťaže študentských spoločností. Postúpili na majstrovstvá Európy, kde získali druhé miesto.
(JH)
Foto: Tomáš Peľak
Odporúčané články
Okrúhle číslo pol milióna vybavených cestujúcich sa na letisku Košice v roku 2023 podarilo dosiahnuť koncom septembra. Vlani to bolo 25. augusta a v tomto roku sa to podarilo ešte o niečo skôr, už 14. augusta. Košické letisko tak potvrdzuje kontinuálny trend výrazného nárastu dopytu po leteckej preprave. Za prvých sedem mesiacov roka vybavilo o 13 % cestujúcich viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Júl 2025 bol najsilnejším mesiacom v histórii letiska s vyše 132-tisíc vybavenými cestujúcimi.
Koncom novembra zverejnil magistrát na svojej sociálnej sieti informáciu o celoslovenskom ocenení, ktoré dostalo dobrovoľnícke podujatie „Príbehy evanjelického cintorína – ožívajúca záhrada pamäte“ za úpravu zanedbaného parku nad sladovňou. Boli sme sa preto pozrieť na historický evanjelický cintorín na Žriedlovej ulici za Starou sladovňou aj my.
Verejné korčuľovanie v Košiciach začína svoju zimnú sezónu a na výber je v meste hneď niekoľko možností. Prinášame prehľad, kde si môžete obuť korčule – či už hľadáte romantické klzisko pod holým nebom (Alejová, Mestský park), alebo preferujete krytú arénu. V článku prinášame rozpis platný na túto zimnú sezónu.