Ktoré potraviny by sme mali jesť v zime?
V zimnom období je naše telo oveľa náchylnejšie na choroby a prechladnutie. Okrem pravidelného pohybu a dopĺňania vitamínových doplnkov nás udržiava pri zdraví aj naša strava. Viete, ktoré potraviny telo v chladnejšom období potrebuje?
Ovocie plné vitamínov
V obchodoch síce stále nájdete na pohľad krásne jahody alebo ananásy, no toto ovocie k nám prešlo dlhú cestu a to znamená, že bolo chemicky upravené, aby čo najdlhšie vydržalo. Snažte sa preto vyberať hlavne lokálne ovocie, ideálne to, ktoré je bohaté na vitamín C. Ten zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme a pôsobí pozitívne takmer na každú časť nášho tela. Veľké množstvo vitamínu C nájdete napríklad v citrusovom ovocí ako je citrón, limetky, pomaranč, mandarínky, grep alebo pomelo. Na tento vitamín sú bohaté taktiež aj paradajky.
Zelenina a zeleninové vývary
Chutný a ľahký zeleninový šalát môžete v zime vymeniť za horúci vývar, ktorý vás zahreje a dodá vám potrebné vitamíny. Na vitamín C sú dobré práve batáty, paradajky a červená paprika. Zelenina má jedinečný obsah vlákniny, vody, minerálov, vitamínov a fytonutrientov. Navyše, zelená listová zelenina ako šalát, kel či špenát obsahujú potrebný zinok a železo, ktoré dodajú vášmu telu všetko potrebné. Je už len na vás, čo všetko chcete do vášho vývaru zdravia dať.
Strukoviny
Strukoviny si viete pripraviť v rôznych podobách, či už máte chuť na polievku, prívarok, omáčku k jedlu alebo placky. Majú výrazný obsah bielkovín, vlákniny a dokážu rýchlo zasýtiť. Potraviny ako šošovica, fazuľa, hrach, bôb a sója obsahujú veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, čiže dobrých tukov, ktoré sú potrebné pre vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch. Pridajte ich do svojho jedálnička na úpravu trávenia, pre zdravie srdcovo-cievnej sústavy a na úpravu cholesterolu v krvi. Medzi ich ďalšie výhody patrí to, že po ich zjedení nebudete mať chuť na sladké, keďže bránia výkyvom hladiny glukózy v krvi.
Rady našich starých mám
Medzi overené potraviny, ktoré nám pripomínali už naše staré mamy, patrí napríklad aj zázvor, ktorý má výrazne pozitívne účinky na náš organizmus. Okrem množstva iných pozitívnych vlastností prečisťuje krv, tlmí bolesť hlavy, znižuje zápal v tele, zlepšuje trávenie a zbaví vás bolesti hrdla a kašľu.
Nezabudneme spomenúť ani cesnak zvyšujúci aktivitu imunitných buniek, a zároveň jeho schopnosť znižovať zápalové proteíny. Cesnak pomáha pri nachladnutí a posilňuje imunitný systém.
Vitamín B12 patrí medzi ďalšie potrebné vitamíny, ktoré by nemali nášmu telu chýbať. Podieľa sa na tvorbe červených krviniek, posilňuje nervový systém a jeho nedostatok môže spôsobovať anémiu a nechutenstvo. Nájdeme ho predovšetkým v potravinách ako sú mäso, ryby, mlieko, vajcia, syry a obohatené cereálie.
Zdroj: (SS)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.