Objavte Svet zdravia
V centre mesta v OD Dargov je svet, ktorý sa volá zdravie. Určite tam ľudí neoperujú, ale pomáhajú im v tom najlepšom zmysle slova.
„Svet zdravia je centrum, v ktorom ľudia nájdu pomocnú ruku a odborné rady od špecialistov na ceste k optimálnej hmotnosti, zlepšeniu kondície a zdravotného stavu. Ľudí učíme, ako sa správne stravovať, aby ich telo bolo v kondícii a metabolizmus fungoval bez problémov,“ povedala výživová poradkyňa Mgr. Eva Onačillová.
Pri chudnutí, ale aj pri zlepšení zdravotného stavu, je veľmi dôležitý metabolizmus. Jeho ‘pomalosť’ či ‘rýchlosť’ má vplyv na spaľovanie tuku. Vo Svete zdravia sa využíva komplexná nutričná typológia. Je to metabolický odpoved, ktorý je akýmsi priesečníkom 7 typológií, čo sa venujú metabolizmu a navodeniu optimálneho zdravotného stavu. Jeho výsledkom je jedálny lístok, ktorý klientovi ušijú na mieru.
„Klient sa u nás dozvie, aké sú pre neho odporúčané a neodporúčané potraviny, ktoré potraviny mu pomôžu spaľovať tuk a zrýchliť metabolizmus a tiež bude vedieť, ktoré druhy potravín sú pre jeho organizmus nevhodné, keďže ich telo nedokáže spracovať. Ideálne je, pokiaľ klient absolvuje zároveň aj rozšírenú biochémiu krvi,“ povedala výživová poradkyňa. „Všetky výsledky zahrnieme do jedálnička a celkových odporúčaní.“
A čo je to stravovanie na základe metabolizmu? Základom je teória, že každý človek má iné biochemické zloženie, t. j. iný podiel jednotlivých hmôt a patrí k inému endokrinnému typu. A keďže dlhodobý nedostatok správnej stravy vedie k chronickým chorobám, ale tiež k obezite a problémom s trávením, je dobré poznať svoju komplexnú nutričnú typológiu.
Niektorí ľudia potrebujú schudnúť, iní pribrať a niekto by chcel zmeniť iba svoj životný štýl. Avšak všetci sa boja obávaného jo-jo efektu, ktorý väčšinou prichádza po absolvovaní diéty. „Myslím, že obavu naši klienti určite nemajú. Hneď na začiatku im vysvetlíme, že nejde o žiadnu diétu. U nás ich učíme jesť a vedieme ich k tomu, aby sa po skončení programu vedeli sami orientovať vo výbere potravín.“
A čo šport? „Samozrejme, že ho odporúčame, hlavne chôdzu alebo plávanie. Avšak vo Svete zdravia vieme, že až 70 % úspechu tvorí strava,“ dodala Mgr. Eva Onačillová.
Spokojné klientky:
Svetlana Vilčeková – Jedine SVET ZDRAVIA dokázal nemožné a to, že mám dnes o 14 kg menej. Je to úplne úžasné a môžem papať chlieb, ryžu, zemiaky a nemusím sa báť, že z nich priberiem. Svet zdravia ma naučil papať jedlá, čo by ma ani predtým nenapadli – cukety, tekvice, kuskus, špaldové cestoviny či chleby, ktoré sú senzačné.
Anna Belková – Mám 66 rokov. Skúšala som schudnúť viackrát, aj som trochu schudla, ale po čase znova pribrala. Sama som to teda nedokázala. Teraz pevne verím, že so zdravou výživou, pohybom a pod odborným vedením to dokážem. Dôležitá je tiež motivácia (v mojom prípade zhoršený zdravotný stav) a pozitívne myslenie.
Viera Šeďová – Naučila som sa kombinovať potraviny podľa mojich potrieb. Zo svojho jedálnička som vylúčila bielu múku, sladkosti a nezdravé tuky. Po 3 mesiacoch úpravy stravy a pravidelných konzultáciách som schudla 10 kíl. Dnes sa cítim oveľa lepšie a sebaistejšie.
Ilustračný záber: Shutterstock
Odporúčané články
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.

