POZOR na nový tobomavírus! Infikované môžu byť paradajky aj papriky
Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP) už na jar minulého roka informoval o výskyte problémových osív, ktoré boli infikované tobomavírusom (ToBRFV). Toto nebezpečenstvo pre papriky a paradajky, ktoré zapríčiňuje vysokú stratu úrody však stále nie je minulosťou. ÚKSÚP zverejnil na svojej stránke leták, ktorý poskytuje viac informácii.
ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) je stále pomerne novým a neznámym vírusom. Napáda rajčiak jedlý a papriku ročnú a prenáša sa najmä osivom či mechanickým kontaktom. Vírus má viacero symptómov a veľmi jednoducho sa dá pomýliť aj s inými ochoreniami. Pri paradajkách spôsobuje chlorózu, mozaiku a mramorovanie listov. Nekrotické škvrny môžu byť viditeľné na stopkách kvetov či listov. Plody častokrát zvráskavejú a deformujú sa, na ich povrchu sa objavujú žlté či hnedé škvrny. Každá odroda je však iná, a preto sa môžu líšiť aj príznaky. Pre papriku je pri napadnutí tobomavírusom typické žltnutie, mozaika a deformácia listov. Rovnako ako pri rajčiaku, aj na plodoch papriky sa môžu objaviť žlté alebo hnedé škvrny, prípadne zelené pruhy. Charakteristická je tiež deformácia plodov. Fotografie napadnutých rastlín sú zverejnené na webovej stránke EPPO Global Database.
V prípade ak laboratórna analýza odhalí tobomavírus, je nutné infikované rastliny spáliť a vykonať zvýšenú hygienu prostredia, v ktorom sa napadnuté rastliny nachádzali. Je tiež potrebné vydezinfikovať akékoľvek náradie, ktoré sa pri nich používalo. Dôležité je kontaktovať ÚKSÚP.
Zdroj: uksup.sk, MK