Na dopravnej priemyslovke ožijú vláčiky
Moderné i historické vlakové súpravy jazdia po železničných tratiach, zastavujú v staniciach a prechádzajú krajinou cez mosty a tunely. Takúto scenériu možno obdivovať na veľkom modelovom koľajisku na košickej Strednej priemyselnej škole dopravnej. Železničné modelárstvo tu má viac ako 40-ročnú tradíciu.
Modelové koľajisko je v tvare písmena U a má rozlohu 27 štvorcových metrov. Je v mierke H0, čiže oproti skutočnej železnici je všetko zmenšené 87-krát. Zahŕňa hlavnú dvojkoľajnú trať s piatimi stanicami a dve lokálne trate s ďalšími dvoma stanicami. Počiatky tohto jedinečného diela siahajú až do roku 1975.
„Pôvodným zámerom prevádzkovania koľajiska bolo vzdelávanie žiakov na tejto škole. Postupom času sme to prerobili tak, aby z toho mali radosť deti a verejnosť, skrátka tí, ktorým sa páčia takéto vláčiky,“ priblížil vedúci železnično-modelárskeho krúžku Martin Balkovský.
[ad][/ad]520 modelov
Prvú akciu pre verejnosť urobil krúžok v roku 1993, keď návštevníkom prezentoval výsledky svojej práce. V tom čase jazdili po koľajach štyri súpravy vlakov, dnes je už možná jazda aj s viac ako 20 súpravami. Umožňujú to ovládacie pulty a elektronika, ktorá zabraňuje kolíziám vláčikov.
„V našej zbierke máme 520 modelov, medzi nimi sú také, ktoré majú už vyše 30 rokov, ale aj najmodernejšie súpravy. Prevádzkujeme napríklad historickú súpravu ťahanú rušňom Saxonia, ktorej reálna predloha pochádza z roku 1838, taktiež jazdíme aj s modernými vlakmi osobnej dopravy, napríklad TGV-éčkom alebo Railjetom,“ uviedol Balkovský.
Najbližšia výstava, kde sa návštevníci môžu kochať krásou malých vláčikov, bude v predvianočnom období od 11. do 15. decembra.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.