V kuchyni Martina Pyca Rauscha
Jeden z najúspešnejších slovenských moderátorov je už dlhých 21 rokov vegetariánom. A keďže okrem moderovania aj rád varí a vymýšľa nové recepty, poznáme ho aj ako autora kníh MOJE JEDLO a MOJE JEDLO 2. Je autorom, fotografom, kuchárom a zároveň vydavateľom oboch knižiek. Sú v nich recepty pre vegetariánov, ale aj mäsožravci si tam nájdu to svoje.
Od puberty bez mäsa
Pyco sa rozhodol prestať jesť mäso v období puberty, keď počas štúdia na hotelovej akadémii prišiel do kontaktu s varením. „Surové mäso a jeho premenu na jedlo som naozaj nikdy nevnímal ako niečo atraktívne,“ hovorí. Nebol to žiadny proces, nad ktorým by som musel nejako extra premýšľať, ale spontánna vec.

Život pred a po
Mnohí vegetariáni tvrdia, že odkedy prestali jesť mäso, výrazne sa zlepšila ich kvalita života. Je to tak aj v Pycovom prípade? „Vegetariánom som už tak dlho, že na nejaké veľké rozdiely zo života pred a po si nespomínam. Je však pravda, že sa mi určite zrýchlilo trávenie a pocity preplneného brucha odvtedy nepoznám. Iste je to aj tým, že jedávam veľakrát počas dňa, keď cítim hlad,“ zamýšľa sa.
Chutí vám bravčová krv?
Podľa Martina Rauscha je označenie „vegetarián“ iba nálepka, ktorá urýchľuje konverzáciu a vysvetľovanie. Nemá rád otázky typu Čím nahrádzaš mäso a nechýbajú ti bielkoviny?, pretože to je podľa neho zásadná chyba pri vegetariánstve. „Nikdy som sa mäso nepokúšal ničím nahrádzať. Varím skrátka tak, akoby nikdy neexistovalo. V jednom tanieri cícerovej polievky máte viac bielkovín ako v porcii pečeného kuraťa. Keď aktívne varíte a zaujímate sa o zloženie stravy, ide to ruka v ruke,“ vysvetľuje.
A na otázku, či niekedy predsa len nedostane chuť na špekáčik na opekačke či maďarskú salámu, odpovedal tiež rázne, až to núti zamyslieť sa: „Vlastne je to to isté, ako by som sa opýtal ja vás, či vám chutí zvierací tuk a bravčová krv s prímesami. Pretože tak vnímam špekáčiky, klobásky a jaternice ja. Nepredstavím si pod tými pojmami nič lahodné, na čo by som vôbec mohol mať chuť. Rozumiete?“ Rozumieme, milý Pyco, rozumieme :)))
MOJE JEDLO 2
Možno to pre vás nie je žiadna novinka, ale Pyco už stihol vydať druhú úspešnú knihu o zdravom vegetariánskom varení. Zaujímavé recepty plné ovocia, zeleniny a korenín sú doplnené vtipnými zážitkami. Super tip na darček, napríklad aj ku Dňu žien, nielen pre vegetariána!
Zaujímavosť
Možno ste o Pycovi nevedeli, že ideálny štart do nového dňa sú pre neho 2 čerstvo vyšťavené pomaranče. Z jedla zas nedá dopustiť na takzvaný „báleš“. Čo je vlastne kysnutý koláč so smotanou, ktorý sa pečie v rúre a podáva sa napríklad ku polievke.
Vyskúšajte Pycov recept na orechovo-sezamové rezy
Potrebujeme:
- 30 g kešu orechov
- 30 g mandlí
- 30 g vlašských orechov
- 30 g pistácií
- 30 g sezamu
- 1 ČL mletej škorice
- 1 vanilkový struk
- 8 PL medu
- 1 PL javorového sirup

Postup prípravy:
Orechy nasekáme približne na rovnaké kusy. Zabalíme ich do utierky a párkrát s nimi buchneme o stôl alebo o ne pritlačíme dno panvice. Zmes orechov nasucho opražíme na panvici s nelepivým povrchom asi 7 minút. Presunieme ich do taniera. Na panvici rozpustíme med a javorový sirup, kým nezačne peniť a karamelizovať asi po 7 minútach. Pridáme obsah vanilkového struku a škoricu a pridáme orechy. Miešame, kým sa celá zmes nezačne lepiť do väčších celkov. Obsah panvice dáme na plech vystlaný papierom a rukou vymodelujeme štvorec, ktorý potom prikryjeme ďalším papierom a zaťažíme plechom, aby nám vznikol orechový plát. Necháme ho vychladnúť, stuhnúť a potom z neho nakrájame rezy. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, vrstvy oddelíme fóliou.
Alexandra König, magazín Evita
Foto: archív MPR
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.