Máte v tele nedostatok horčíka? TIETO potraviny by ste mali zaradiť do vášho jedálnička

Chceli by ste vedieť, ako si doplniť horčík alebo ako držať v tele správnu hladinu živín? Tieto potraviny by ste rozhodne mali zaradiť do vášho jedálnička.
Existujú rôzne ochorenia, ktoré sa objavili iba v priebehu posledných pár desaťročí. Ich hlavným vinníkom sú veľké zmeny v stravovaní. Mnohé chronické ochorenia dnešnej doby sú dôsledkom chronického nedostatku niektorých nutričných látok. No a jednou z najčastejšie chýbajúcich živín je práve horčík.
Medzi príznaky sa môžu radiť:
- Svalové kŕče;
- Vysoký krvný tlak;
- Astma;
- Celkové oslabenie tela;
- Úzkosť;
- Bolesti hlavy;
- Tráviace problémy.
Telo potrebuje horčík pre veľké množstvo dôležitých telesných procesov. No v súčasnosti je zložité získať ho z potravín v dostatočnom množstve. Ak ho má telo nedostatok, môžete mať vážne zdravotné problémy. Konzumujte preto potraviny bohaté na horčík, akými sú: tmavá listová zelenina, makrely, orechy, semená a strukoviny. Tieto potraviny sú stále relatívne bohaté na horčík, no dnes sa konzumujú v menšej miere, ako kedysi.
Veľa ľudí preto volí ako alternatívu užívanie doplnkov. Aj doplnky môžu byť spôsobom ako si tieto minerály dopĺňať. Avšak pred ich používaním sa vždy poraďte s lekárom.
Zdroj: (domácaliecba.sk), MK
Odporúčané články

V ľudskom tele sa prirodzene nachádza viacero druhov baktérií, ktoré môžu v určitých podmienkach vyvolať závažné infekcie. Medzi bežné ochorenia patrí aj angína, ktorá síce častejšie postihuje deti, no nevyhýba sa ani dospelým. Odborníci upozorňujú, že nie každé ochorenie tohto typu má bakteriálny pôvod, čo by mala zohľadňovať aj samotná liečba.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) eviduje od roku 2020 viac ako 14-tisíc novodiagnostikovaných poistencov s rakovinovými ochoreniami, ktorých príčinou môže byť ľudský papilomavírus (HPV). Vírus sa týka žien aj mužov a podľa aktuálnych údajov je ním infikovaných viac ako 80 % sexuálne aktívnej populácie.

Ľudia, ktorí denne prejdú 7-tisíc krokov, majú výrazne nižšie riziko širokého spektra závažných zdravotných problémov. Vyplýva to z najväčšej doterajšej analýzy dôkazov, ktorú vo štvrtok zverejnil odborný časopis Lancet Public Health.