Prepeličie vajíčka: Veľký zázrak v mini škrupinke
Doprajte si tento rok na veľkonočnom stole čosi výnimočné. Prepeličie vajíčka majú zázračné účinky. Sú mimoriadne zdravé a chutia rovnako výborne.
Ak sa radi stravujete moderne a racionálne, prepeličie vajíčka sú pre vás ako stvorené. Považujeme ich za
menej známu, zato zdravšiu vajíčkovú alternatívu. Pýšia sa vysokými nutričnými hodnotami. V 1 vajíčku nájdeme približne 1 700 až 1 800 J, čo je takmer polovica energie zo slepačieho vajíčka, ktoré je pritom 4-krát väčšie.
Ako chutia?
Chutia o čosi jemnejšie a menej výrazne ako slepačie vajíčka. Preto si ich môžu obľúbiť aj menšie deti, častokrát i tie, ktorým klasické vajíčka príliš „nevoňajú“. Obsahujú takmer nulový podiel cholesterolu, preto sú tiež ľahšie stráviteľné.
Aké majú účinky?
Okrem vysokých nutričných hodnôt majú aj liečebné účinky. Blahodárne pôsobia pri rôznych chorobách, napríklad srdcovo-cievnych ochoreniach, astme, alergii, cukrovke či oslabenej imunite. Kvôli nízkemu obsahu cholesterolu sú vyhľadávané aj pri redukčných diétach. Obsahujú tiež väčšie množstvo vitamínov, železa, vápnika, draslíka a aminokyselín ako slepačie vajíčka. Vďaka svojim blahodárnym účinkom sa používajú tiež ako strava kozmonautov.

Ako ich môžeme využiť?
Dajú sa využiť veľmi podobne ako slepačie vajíčka. V studenej kuchyni napríklad na obložených misách, chlebíčkoch, kanapkách, do šalátov, či ako súčasť nátierok. Ak ich varíte namäkko, stačia 2,5 až 3 minúty, natvrdo 4 až 5 minút. Po dovarení ich ihneď opláchnite v studenej vode. Môžu sa o čosi ťažšie lúpať. Načnite ich preto ostrým nožom. Rovnako si ich môžete usmažiť. Alebo ich môžete podávať aj samostatne – s troškou soli a čierneho korenia. Skladujte ich podobne ako slepačie vajíčka – v chladničke. Vydržia približne 28 dní.
Vedeli ste?
Prepeličie vajíčka k nám prišli z Japonska. V krajine vychádzajúceho slnka údajne dostáva každý žiak povinne k obedu dve prepeličie vajíčka.
Jana Karaffová
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.