Karičkový rekord: Na Hlavnej tancovalo a objímalo sa 584 ľudí
Abovská Karička v choreografii vedúceho folklórneho súboru Železiar Vlada Urbana roztancovala včera priestor pred Immaculatou.
Na Hlavnej tancovali študenti, folkloristi, ale aj nefolkloristi z Košíc i ďalších miest Slovenska, ba dokonca aj z Japonska. Škoda, že počasie odradilo divákov. Tí, ktorí sa prišli pozrieť na tancujúcich priateľov na košickú Hlavnú ulicu, si však odnášali veľkú porciu pozitívnej energie. Tento rok sa organizátori totiž rozhodli vytvoriť karičkový rekord v počte tancujúcich a zároveň sa objímajúcich ľudí.
„Celkový počet účastníkov, ktorý tancoval a zároveň sa aj objímal, bol presne 584. Je to ustanovujúci rekord a je platný,“ potvrdil pre košice:dnes komisár a zakladateľ Knihy slovenských rekordov Igor Svitok. „To objímanie stálo za to, dokonca aj mne sa ušlo,“ povedal po odovzdaní certifikátu. Karička včera na diaľku prepojila aj Košice s Prahou, kde súbežne zatancovali abovskú karičku päťdesiati nadšenci FS Šarvanci.
Hlavná koordinátorka projektu Monika Floriánová informovala, že tancovanie tohto obľúbeného kruhového tanca v Košiciach už má v Knihe slovenských rekordov niekoľko zápisov: „Vlani sa napríklad zapísalo najväčším kruhom, v ktorom tancovalo 444 folkloristov i nefolkloristov. Rok predtým zasa slovenský rekord vytvorilo najväčšie hromadné tancovanie, keď sa do tancovania karičky zapojilo 965 účastníkov v 105 kruhoch.“
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.