Košický kuchár 2016
Fanúšikovia dobrého jedla by mali dnes spozornieť. V priestoroch hotela KOŠICE HOTEL sa uskutoční súťaž Košický kuchár 2016 spoločne s 3. jarnou gastronomickou výstavou jedál a cukrárenských výrobkov.
Jednoducho akcia, na ktorú sa oplatí ísť pozrieť. Začína ráno o 8. h a kuchárskych majstrov môžete pozorovať pri práci do 17. hodiny.
Prvýkrát aj kuchári zo škôl „Ide už o tretí ročník tejto súťaže,“ prezradil na úvod Michal Šenítko z košického klubu SZKC (Slovenský zväz kuchárov a cukrárov), ktorý toto podujatie organizuje v spolupráci so SOŠ Jána Bocatia v Košiciach. Tento rok sa môžete tešiť na súťažiacich v troch kategóriach. V prvej nájdete študentov stredných škôl, ďalej sa predstavia profesionáli z rôznych gastronomických zariadení.
Zaujímavá je posledná skupina, v ktorej sa po prvýkrát na Slovensku predstavia kuchári zo školských jedální. „Túto kategóriu sme zaradilii, aby si mohli aj títo kuchári zasúťažiť a verejnosť tak zistila, že gastronómia v takýchto zariadeniach nie je menejcenná,“ dodáva.
Variť sa bude naživo
Súťaž bude prebiehať ako živé varenie. Zámerom je, aby sa kuchári v súťaživej atmosfére mohli porovnať s konkurenciou. Takisto načerpať nové nápady a ukázať svoje umenie. Pri takejto akcii, samozrejme, nesmie chýbať dobrá nálada. Porota bude hodnotiť nielen chuť. Platí, že jeme aj očami, preto sa dôraz kladie aj na vizuálnu stránku jedla. Najpočetnejšie sú prihlásení kuchári stredných škôl. A práve takéto podujatia im ponúkajú priestor na zlepšenie. Nakoniec môžeme očakávať, že v gastronomických zariadenia na Slovensku budú variť ozajstní odborníci.
Ľudia sa môžu tešiť aj na rôzne vystavované jedlá. Samostatne sa predstavia torty a zákusky, studené jedlá a predjedlá, v tretej kategórii príde rad na dezerty.
Sezónnosť ingrediencií
V modernej gastronómii je momentálne trendom používanie lokálnych surovín a hlavne sezónnosť použitých ingrediencií. V rámci programu vystúpi Jozef Hromjak – člen národného tímu a šéfkuchár hotela Hilton Košice. K dobrému jedlu, prirodzene, patria dobré nápoje. Tie nám namiešajú počas sprievodných podujatí barmani zo SOŠ Jána Bocatia z Košíc. Svoje umenie už predviedli, keď sa im podarilo zvíťaziť na celoslovenskej barmanskej súťaži Cassovia Cup. To všetko sú elementy, ktoré evokujú, že pôjde o krásny zážitok v spojení dobrého jedla a pitia. Podujatie, na ktorom by ste nemali chýbať.
(TM)
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Od spustenia košického obchvatu ho využilo približne pol milióna vozidiel. Z veľkej časti išlo o nákladnú dopravu. Informovali o tom z mediálnej komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Po približne dvoch mesiacoch od otvorenia nového, 14-kilometrového úseku pri Košiciach sa podľa NDS poradilo dostať z metropoly východu 90 percent tranzitnej nákladnej dopravy. Denne cezeň prejdú približne tri tisícky ťažkých nákladných vozidiel.
Prvá tradičná Mikulášska jazda sa uskutočnila v sobotu 6. decembra. Naša redakcia bola pri tom a zisťovala, ako sa Mikuláš dostal zo severného pólu až do Košíc, aby mohol poslušným deťom priniesť sladkosti.
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!