Prichádza sezóna zbierania húb
Koniec augusta je obdobím, keď je ten správny čas vyjsť do lesa a spríjemniť si prechádzku hľadaním lesného bohatstva – hríbov. Z čerstvých húb si môžeme pripraviť chutnú omáčku, zamraziť ich, zavariť alebo usušiť. Viete ako na to?
Zlepšovače imunity
Túto lesnú pochúťku poznali naši predkovia už v dávnej minulosti. Okrem konzumácie ich využívali aj v ľudovej medicíne. Domnievali sa, že sú zázračné a ich liečivé účinky im pomôžu zbaviť sa všetkých neduhov.
Egypťania pred 3000 rokmi hríby považovali za posvätné a verili, že im predĺžia život. V Číne zase boli základnou zložkou pri liečbe každej choroby. Aj v súčasnosti majú v medicíne nezastupiteľné miesto. Obsahujú veľké množstvo vitamínov A, B, C, D a minerálnych látok. Hríby sú výborným doplnkom pre optimalizáciu imunitného systému, znižujú riziko rakoviny a dokážu naštartovať metabolizmus.
Nie je hríb ako hríb
Rastu húb prospieva najmä daždivé a teplé počasie. Nie nadarmo sa používa aj prirovnanie: je ich tu ako húb po daždi. Aj v tomto období sa môžete vybrať do lesa a nájsť kuriatka, rýdziky, masliaky, kozáky, suchohríby či plávky.
Na Slovensku je zapísaných vyše 10 000 druhov húb. Pozor, mnoho hríbov je jedovatých a záludne sa môžu podobať práve na jedlé pochúťky. My však odporúčame zbierať iba tie, ktoré naozaj poznáte. Prípadne si môžete zavolať na pomoc vášnivého hubára alebo si zobrať atlas húb.
Zamrazte ich na horšie časy
Ak sa vám pošťastí, domov z prechádzky sa môžete vrátiť aj s plným košíkom týchto lahôdok. Čo s nimi však ďalej? Máte niekoľko možností. Predtým ich však musíte dôkladne očistiť od zeminy a poodrezovať nahnité časti, lebo okrem nás si na nich mohli pochutnávať aj všelijaké druhy zvierat. Môžete si z nich uvariť praženicu či omáčku alebo ich usmažiť spolu s cibuľou. Ak si však svoj poklad z lesa chcete uschovať a pochutnať si na ňom o pár dní, pokrájajte ich na kocky a zamrazte. Nedržte ich však v mrazničke dlhšie ako pol roka. Stratia svoju chuť a vôňu.
Uschovajte huby sušením
Snáď najlepším a najrozšírenejším spôsobom ako huby uschovať, je ich jednoducho vysušiť. Huby očistíme, nakrájame na tenké plátky a položíme na
vhodnú podložku (plech alebo hubárske sitká). Huby môžete sušiť na miernom slnku (najlepšie v tieni), v elektrickej sušičke alebo v rúre nie s vyššou teplotou ako 60°C. Ako podložku nepoužívajte novinový papier. Huby sa naň môžu nalepiť. Plátky hríbov môžete navliecť aj na niť. Pri tomto spôsobe ich budete mať rovnomerne vysušené.
Usušené vydržia tri sezóny
Nie všetky druhy sú vhodné na takéto spracovanie. Sú to najmä tie, ktoré dokážu vyschnúť najrýchlejšie, prípadne huby obsahujúce sliz, ako napríklad masliaky. Medzi favoritov na sušenie patria suchohríby a kozáky. Takto spracované huby môžu vydržať aj niekoľko rokov. Najlepším miestom, kde ich po vysušení umiestniť, je vzduchotesná sklenná nádoba. Huby sú tak chránené od škodcov a nezvlhnú. Uskladňovať ich môžeme po dobu dvoch – troch rokov.
Do lesa iba ráno
Na huby sa zvyčajne chodí v skorých ranných hodinách. Viete prečo to tak je? Nie je to kvôli tomu, že práve vtedy najviac rastú, ale jednoducho poobede vám ich ďalší hubári môžu všetky vyzbierať.
Zásady zbierania húb:
- Prvým a najdôležitejším pravidlom pri zbere húb je to, že do košíka vkladajte iba tie, ktoré výlučne poznáte.
- Zbierajte len tie, ktoré sú zdravé a nie červivé alebo nahnité. Taktiež nezbierajte huby, ktoré sú mladé alebo príliš staré.
- Hríby zo zeme nikdy netrhajte. Hlúbik pomaly zo zeme vykrúťte.
- Tieto lahôdky vkladajte len do košíka. Neodporúča sa žiadna igelitka, mikroténové vrecúško či ruksak.
- Huby po príchode domov očistíte, ale neumývajte.
- Môžete ich usušiť, zamraziť, či si uvariť, napríklad praženicu.
- Rada: ak je huba obhryzená od ulitníkov prípadne iných zvierat, nemôže byť jedovatá.
Pokrm z čerstvých húb
Hubová omáčka patrí k typickým pokrmom v tomto období. Okrem toho, že sa huby považujú za delikatesu, sú zdravé a prospešné pre celý ľudský organizmus. Najlepším spôsobom je použiť čerstvé huby, no ak ste si ráno na zber týchto lahôdok neprivstali, postačia aj sušené, aj keď ich aróma a chuť nebude až taká intenzívna.
Potrebujeme:
- 350g čerstvých húb
- 2 stredne veľké cibule
- 150 až 250 ml smotany na varenie
- 2 – 3 lyžice masla
- korenie, soľ a kmín podľa chuti
- 2 dlc vody
- chlieb alebo varené zemiaky
Postup: Huby očistíme a nakrájame na plátky. Nahrubo narežeme cibuľu a opražíme ju dosklovita na masle v
panvici. Pozor si dajte hlavne na to, aby sa cibuľa nezačala prepaľovať. Na tento cibuľovo – maslový základ pridáme čerstvé huby (prípadne sušené), ktoré necháme orestovať. Prilejeme prevarenú vodu. Necháme ich dusiť, dokiaľ nezmäknú. Nakoniec zmes zalejeme smotanou a necháme ju spolu s hubami 10 minút povariť. Dochutíme soľou, korením, kmínom a môžeme podávať. K hubovej omáčke sa odporúča chlieb alebo varené zemiaky.