Svätojánska noc mala svoju moc
Videli ste ich? Včera v noci chodili po lese zberači byliniek, hľadači čarovného papradia či obrovských pokladov. Les bol plný bludičiek a nechýbali ani lesné panny. Dobrosrdeční ich videli, závistlivci umreli.
Svätojánska noc skrývala mnoho tajomstiev. Zamilované dvojice, ale i náhodné páry chodili po lese plnom lietajúcich svetlušiek a hľadali povestný (a podľa všetkých zákonov biológie neexistujúci) kvet papradia, ktorý vraj kvitne iba v túto noc a má magickú moc. Ten, kto ho našiel, porozumel reči zvierat, získal šťastie a bohatstvo. Kto ho odtrhol, otvárali sa pred ním skaly a objavili sa truhlice plné zlata a pokladov.
Horeli aj povestné svätojánske vatry, v ktorých muselo tradične horieť deväť rôznych druhov dreva. Skákalo a tancovalo sa okolo nich. Kto preskočil posvätný oheň, zaistil si zdravie a silu.
Ak ste toto nezažili, nesmúťte. Veď jánska noc je každý rok. Nezabudnite však zablahoželať svojim Jánom.
Známi košickí Jánovia
- Ján Štrasser – básnik, esejista, textár, prozaik a prekladateľ
- Ján Bocatius – košický richtár
- János Eszterházy – významný politik maďarskej menšiny zvolený v roku 1935 do parlamentu za mesto Košice.
- Ján Jiskra – kapitán mesta Košice
- Ján Kozák st. – futbalový tréner
Foto: mč
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.