Koshická sushi rodinka: Od nováčikov k profesionálom
Cesta od malej myšlienky k úspešnej realizácii bola zdĺhavá, no stála za to. Mladá rodinka dnes už denne pripravuje Košičanom ázijské pochúťky v priateľskej atmosfére. Podáva ich v moderných a zároveň útulných priestoroch.
Nápad vytvoriť sushi donášku mal zaplniť dieru v košickej gastronómii, čo sa rozhodne podarilo. Rodinný podnik spestruje portfólio našich chuťových buniek o ázijské lahôdky v centre „Koshíc“ . Možno vás prekvapí, že tento sushi bar dotiahol jeho majiteľov na východ Slovenska až z Írska.
Paradoxne z miesta, kam sa mnoho ľudí odtiaľ sťahuje za prácou. Manželia Terézia a Tomáš Abrányiovci tam žili istý čas, až prišla ponuka riadiť sushi podnik práve u nás. Ako sa to celé začalo?
Z Kuby až do Košíc
Skôr, než sa manželia presťahovali z Írska do metropoly východu, navštívili exotickejšie miesto. V rámci svadobnej cesty sa aj s priateľmi vybrali na Kubu. Možno je za tým romantika, možno iné podnebie, no na tomto mieste sa zrodil nápad priniesť na košický gastronomický trh čosi výnimočné, čo na ňom chýbalo.
Úspech sushi sledovali v zahraničí a od svojich priateľov sa Abrányiovci dozvedeli o podobných prevádzkach v Bratislave. Navyše, obaja inklinujú k japonskej kultúre a v budúcnosti by túto krajinu radi navštívili. Nebol dôvod, prečo by práve oni nezačali pripravovať ázijské lahôdky i Košičanom.
V roku 2011 v spolupráci s dvoma spoločníkmi spustili sushi donášku ako košický unikát, ktorý si postupne našiel svojich pravidelných zákazníkov. Bolo len otázkou času, kedy sa zrodí myšlienka kamennej reštaurácie. „Kontakt so zákazníkmi je pre nás veľmi dôležitý a ten nám pri donáške chýbal. Chceli sme, aby si milovníci ázijskej kuchyne prišli k nám aj posedieť a mohli tu tráviť čas, nie len si objednávať,“ vyjadrila sa Terézia Abrányi.
Aj pre rodiny s deťmi
Od roku 2011 si Košičania zvykli na donášku sushi až domov a jedlo si vychutnávali na gauči. Zmena prišla o šesť rokov neskôr, keď sa manželia rozhodli odkúpiť podiely spoločníkov a osamostatniť sa. Vo februári 2017 novú reštauráciu pokrstili dve východniarske hviezdy, Lukáš Adamec a Lenka LeRa Rakárová, speváčka tria Lady Colors. Prevádzku nájdete v rušnom, no príjemnom prostredí Dominikánskeho námestia. Centrum mesta je známe priam čarovnou atmosférou, ktorá sa presunula i do KOSHI SUSHI.
Reštauráciu na prvý pohľad odlíšite od konkurencie príjemným štýlom a takzvaným statusom „baby friendly“. Plusom podniku je detský kútik na hranie, ktorý v iných sushi baroch nenájdete, väčšinou sú totiž orientované takpovediac na biznisklientelu. Manželia Abrányiovci sú predovšetkým rodičia a tým sa aj riadia. Dobre vedia, že ľudia si poriadne oddýchnu vtedy, ak sa príjemne cítia aj ich ratolesti.
„Chceli sme, aby to nebola reštaurácia pre top 10 najbohatších ľudí Košíc, ale mala byť taká, kde môže prísť bežný človek s rodinou a cíti sa tu príjemne. Ľudia si u nás posedia, nemusia si ani dať sushi, ale napríklad iba kávu či koláčik. Rodičia si oddýchnu, deti sa pohrajú a hlavne sa všetci cítia fajn. Presne o tom to celé je,“ vyjadrili sa manželia Abrányiovci. Ich štvorročná dcérka je plnohodnotným členom tímu. Rada sa v KOSHI SUSHI o svoje hračky podelí a venuje malým zákazníkom výnimočnú starostlivosť. „V zime, keď sa ostatné deti vonku sánkovali, naša malá s nami rekonštruovala priestory. V lete sme jej to však vynahradili a užili sme si rodinné výlety,“ dodali s úsmevom.
Menu tvoria hostia
Málokde už dnes platí „zákazník je náš pán“, avšak v KOSHI SUSHI je spokojnosť hostí najdôležitejším článkom celkového úspechu reštaurácie. O každého človeka sa preto dobre postarajú a obzvlášť si dajú záležať na tom, aby im jedlo čo najviac chutilo. „Pohybujeme sa medzi zákazníkmi, aby sme vedeli, aké sú ich chute a názory. Pýtame sa ich, čo im chýba a čo môžeme ešte vylepšiť, aby boli spokojní,“ vyjadrili sa manželia Abrányiovci.
Voľný čas najčastejšie využívajú na to, aby tvorili jedálny lístok na základe požiadaviek zákazníkov. „Podľa rád a tipov hostí testujeme ponuku jedál a obmieňame ju, až kým sa nevyšperkuje to najlepšie menu,“ dodávajú majitelia.
K tomu patrí úloha manžela, ktorý sa stará o jedlá, recepty, kuchyňu a chod prevádzky. Úlohou manželky je dohliadať na financie, marketing a zamestnancov. „Spolu tvoríme výborný tím, ktorý sa navzájom dopĺňa, hoci veľakrát aj poháda na maličkostiach. No najviac nám záleží na rodine a našej dcére,“ poznamenala s úsmevom Terézia.
Ak by ste sa radi dozvedeli, ako si sushi pripraviť aj doma, môžete sa to naučiť. V KOSHI SUSHI vás zaškolí odborník z praxe. „Na kurz sa vopred objedná skupinka ľudí, ktorá sa tu u nás stretne s profesionálnym kuchárom. Platí, že čo si kto pripraví, to si aj môže zjesť,“ vysvetlila Terézia Abrányi. O konkrétnych termínoch i priebehu sa môžete informovať priamo v KOSHI SUSHI.
Ak máte o kurz záujem, už v novembri ho budete môcť aj vyhrať ako prvú cenu v súťaži na facebookovej stránke KOŠICE:DNES. Aký bude jej začiatok i priebeh, sa ešte dozviete.
foto: Veronika Janušková
(SZ)