Zažite výnimočné kreácie chutí počas Zimného festivalu jedla
Večera v luxusnej reštaurácii je už tradične v začiatkom roka v Košiciach o niečo slávnostnejšia i prístupnejšia. Zimný festival jedla prináša do 36 reštaurácií na Slovensku možnosť dopriať si gastronomický zážitok za rozumnú cenu. Ôsmy ročník akcie odštartoval slávnostnou večeru vo vychýrenej košickej Slávii.
Na mieste, ktoré priamo v centre Košíc už takmer 120 rokov láka návštevníkov nielen svojou lahodnou kulinárskou ponukou, ale aj krásnym interiérom v secesnom štýle. Niet divu, že sa Slávia stala tým pravým miestnom na otvorenie ôsmeho ročníka Zimného festivalu jedla.
Prémiová reštaurácia
„Je srdcovou záležitosťou viacerých generácií Košičanov. Navyše, pred dvoma rokmi získala prestížne ocenenie Zlatá vidlička, a to ako prvá reštaurácia na východe,pričom na Slovensku je ich celkovo 12,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin, ktorý je zároveň vydavateľom reštauračného bedekra Gurmán na Slovensku.
Špeciálne menu tu zostavil šéfkuchár Juraj Hruška, Kuchár roka 2018. „Príprava takého jedla je zložitejšia, lebo je tam použitých viac textúr a techník varenia, tiež technológie, ktoré bežne doma nemáme. Približne nám s mojím tímom trvalo štyri až päť hodín, kým sme to celé dali dokopy,“ hovorí Juraj Hruška.
Inšpiráciou pri tvorbe receptov sú mu jeho cesty, no aj spomienky na detstvo. „Kozí syr, ríbezle a cvikla, to sú chute od mojej starej mamy,“ prezradil o podávanom predjedle.
Spoločenská udalosť
Festivalové menu Slávie je jedinečné a veľmi chutné. Pozostáva zo štyroch chodov, na rozdiel od ostatných zapojených reštaurácií, ktorých menu je trojchodové. „U nás dostanete trošku zložitejšie menu, keďže sme držiteľom Zlatej vidličky. Doma si štandardne zrejme nikto nedáva na večeru štyri chody. No toto by sa malo odlišovať od bežnej večere. Je to o tom, že si nájdeme čas a prídeme si s priateľmi alebo rodinou vychutnať niečo špeciálne. Mala by to byť spoločenská udalosť, nielen niečo, čo by zahnalo náš hlad,“ vysvetľuje Branislav Kováč, generálny riaditeľ Boutique Hotel Slávia, ktorý je v menšej miere zároveň aj spolutvorcom menu.
„Všetky ponuky v menu konzultujeme spoločne. Preto je v ňom pohľad šéfkuchára, ale aj toho, kto má na starosti spokojnosť hostí.“
Do Zimného festivalu jedla sa Slávia zapojila prvýkrát. „Chceli sme, aby k nám hostia prišli nielen počas spoločenských udalostí či rodinných osláv, ale aj takto, vychutnať si také naše špeciálne menu,“ dodáva B. Kováč.
Okrem výborného jedla ste mohli ochutnať aj festivalový digestív St. Nicolaus Hruškovicu a aj slovenskú minerálnu vodu FATRA v sklenenej flaši, ktorou sa zaradila medzi prémiové vody v ponuke Horeca na Slovensku. O príjemné chvíle sa postaralo jazzové zoskupenie pod vedením Dionýza Zigu.
Osem v Košickom kraji
Okrem Slávie sa do Zimného festivalu jedla zapojilo viac než 30 ďalších top slovenských reštaurácii, ktoré boli vybrané podľa gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. V Košickom kraji si jedinečné kreácie šéfkuchárov môžete vychutnať v ôsmich z nich, a to nielen v Košiciach, ale aj v Spišskej Novej Vsi.
V našom meste ide o Sláviu, ZORE, Villa Regia, Pivovar HOSTINEC, MONTANA Steakhouse a Koshi Sushi. Menu každej z nich je výnimočné tým, že ho v bežnej ponuke daných reštaurácií nenájdete. Všetkým návštevníkom ponúknu aj špecifickú atmosféru, ku ktorej prispeje profesionalita personálu. Festival potrvá do 23. februára 2020.
Festivalu sa môže zúčastniť každý, stačí si zakúpiť degustačný kupón, a to na stránke zimnyfestivaljedla.sk. Kliknite na tento web a vyberte si ľubovoľnú zo zapojených reštaurácií podľa ich zverejneného trojchodového menu. Pozor si dajte na včasnú rezerváciu, počet miest je v jednotlivých podnikoch limitovaný. Po zakúpení degustačného kupónu vás budú v reštaurácii už očakávať. Je to ideálna príležitosť nielen pre vlastné ochutnávanie, ale aj pre potešenie svojich blízkych. Zakúpiť si môžete aj darčekové poukazy. Viac sa dočítate na webe zimnyfestivaljedla.sk.
Foto: Veronika Janušková