Vianočná ryba trochu inak
Kapor je kráľom štedrovečerného stola, avšak ak neholdujete typickej chuti kapra a radšej by ste na tanieri mali inú rybu, skúste napríklad lososa. Na 4 porcie potrebujete: 4 filety z lososa, 200 ml vody, 3 citróny , 2 pomaranče (najlepšie v BIO kvalite, alebo ich sparte, aby ste ich zbavili vosku a postrekovej chémie), morskú soľ, čierne korenie, 1 čili papričku a smotanu na varenie. Losos pečený na citrusoch a smotane je dokonalo krehký a šťavnatý.
Postup: Do misky nalejte vodu, pridajte do nej kôru z polovice pomaranča a jedného citróna a tiež šťavu z dvoch pomarančov a polovice citróna. Do tejto marinády naložte rybu a marinujte aspoň hodinu. Najlepšie však cez noc. Pekáč vyložte nahrubo morskou soľou. Tú posypte korením a najemno nakrájanými kúskami čili papričky. Na soľ položte porcie lososa a obložte plátkymi citrusov. Podlejte smotanou a dajte piecť kožou nadol na 180 °C asi na 30 minút. K takto pripravenému lososovi podávajte zemiakový šalát s jablkami. Na 4 porcie potrebujete: 600 g zemiakov, 3 cibuľky nakrájané na kolieska, 3 jablká nakrájané na kocky, 150 g kyslej smotany, soľ, čierne korenie, 2 lyžice oleja, trošku cukru (alebo medu) a šťavu z polovice citróna. Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť a nakrájate na menšie kúsky. Pridajte všetky ingrediencie a premiešajte. Dochuťte soľou, korením, pridajte olej, citrónovú šťavu a cukor (med).
Foto: jv