Pravá chuť zmrzliny pochádza z Chorvátska
Ak sa povie meno Gazmend Džaferi, veľa to Košičanom nepovie, ale ak sa k tomu pridá zmrzlina Jadran, to už niečo znamená. Gazmend je mladý muž pochádzajúci z Chorvátska z oblasti Rijeky. Pred pár rokmi sa zamiloval do ženy z Macedónska, ktorú si „uniesol“ k sebe. Jeho rodina totiž prevádzkuje v tejto oblasti reštaurácie aj zmrzlinárne.
Ako sa hovorí, v Chorvátsku je slovenské more a veľa Slovákov navštevuje aj Rijeku. „Slováci sú národ priateľský a stretával som sa s nimi, keď chodili k nám na dovolenku. Niektorí prišli aj viackrát, a tak vznikali priateľstvá. Košičania, Prešovčania i Vranovčania ma pozývali neskôr k sebe na návštevu. Slovo dalo slovo a ja som prišiel. Po viacerých „výmenných pobytoch“ sa mi asi najviac zapáčilo v Košiciach, kde som sa presťahoval,“ začal našu debatu sympatický reštauratér a zmrzlinár Gazmend Džaveri, ktorý žije v našom meste aj so svojou manželkou a tromi deťmi. „Mám dvoch synov a jednu dcérku. Prvý zo synov už začal aj chodiť do školy. Je prváčik a rozpráva pekne po slovensky. Moji rodičia, ktorí ďalej žijú v Chorvátsku, nás však pravidelne navštevujú a pomáhajú s vnúčatami, ale aj v našich prevádzkach.“
Rodina Gazmenda začala v Košiciach podnikať. Čo iné by malo byť stredom ich záujmu ako zmrzlina. On je už tretia generácia reštauratérov a zmrzlinárov z Chorvátska a Macedónska. „Prvú prevádzku v Košiciach sme otvorili na Furči v Hnedáku, kde fungujeme dodnes a máme tam aj výrobňu zmrzliny. Keďže sme s našou jadranskou zmrzlinou uspeli, rozšírili sme aj naše predajne. Dnes máme štyri zmrzlinárne v meste. Okrem tej na Furči predávame zmrzlinu pri Technickej univerzite v OD Merkúr, v Jumbe a na Štúrovej 2. Ďalších päť prevádzok však máme pri Košiciach – v Čani, Kechneci, vo Valalikoch, Moldave nad Bodvou a v Medzeve. Zmrzlinu vyrábame v štyroch z nich a mraziarenskými autami ju rozvážame do ostatných prevádzok. Prednedávnom som svoje podnikanie rozšíril aj o reštauráciu Rijeka, kde pre hostí varíme pravú chorvátsku kuchyňu,“ hovorí pán Džaferi.
Keďže bol včera Európsky deň zmrzliny, otočili sme našu debatu na zmrzlinu. „Možno mi ani neuveríte, ale pripravujeme až 48 druhov zmrzliny a v zálohe máme ďalších 10 druhov. Minulého roku najviac Košičanom chutili zmrzliny toffife, hello kitty a oreo, ale keďže sme sa chceli priblížiť mestu a spojiť „zmrzlinovo“ Košičanov a Chorvátov, vyrábali sme aj zmrzlinu s názvom Croatia a Košice. Tá prvá bola biela, kokosová a červené „kocky“ v nej tvorili lesné plody a tá druhá, košická, bola banánovo-žuvačková. V konečnom dôsledku mala žltú a modrú farbu. Presne takú, ako sú farby tohto mesta. Chceme, aby naša zmrzlina nielen chutila, ale aby sa aj páčila.“
Takže zmrzlina, skoro ako každý iný produkt, má svoj módny hit? „Samozrejme, chute pravidelne meníme. Napríklad pred dvoma rokmi ľudia milovali koktejly, tak sme im pripravovali zmrzlinu s chuťou mochita či pińa colady. Tohto roku tiež pripravujeme nejaké nové chute. Nechcem veľmi predbiehať, ale pokúšame sa pripraviť jednu veľmi obľúbenú „tyčinkovú“ príchuť,“ naznačil Gazmend.
A ako sa vyrába zmrzlina Jadran? „Zmrzlinu vyrábame podľa starýchreceptúr. V lete vstávame veľmi skoro a varíme si svoj základ na zmrzlinu. Receptúra je takým malým rodinným tajomstvom. Do tohto základu potom pridávame príchute a do ovocných, samozrejme, čerstvé ovocie. Minulého roku sme najviac predali asi čokoládovej zmrzliny. Z ovocných vedie citrónová a jahodová a za nimi čučoriedková a zelené jablko.“
Foto: Ivan Fleischer