fbpx
logo
  • Menu
  • Správy
  • Komentár
  • Košice
  • Politika
  • Zaujímavosti
  • AKCIA VALENTÍN

27. 3. Alena

logo
Domovská stránka
Ekonomika
  • Doprava
  • Informatika
  • Poisťovníctvo
  • Reality
Kultúra
  • Divadlo
  • Film a TV
  • Hudba
  • Knihy
  • Umenie
Ľudia
  • Názory
  • PODCAST
  • Príbehy
  • Rozhovory
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • Iné správy zo športu
  • KHL
  • MOTOR šport
  • Ostatné športy
  • Tenis
  • Vodné športy
  • Vodný slalom
Štýl
  • Bývanie
  • Cestovanie
  • Gastronómia
  • Hobby
  • Iné
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Záhrada
  • Zdravie
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Zaujímavosti
  • Anketa
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Redakcia
  • Inzercia
  • O nás
  • Kontakt

Odoberajte novinky priamo do vášho emailu.

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.

Napište nám Sledujte nás
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
/ Ľudia / Rozhovory / Príbeh Košičana Petra Kondáša: Med ako ho nepoznáte
Rozhovory
27.11.2017 | 12:42

Príbeh Košičana Petra Kondáša: Med ako ho nepoznáte

Peter Kondáš z Košíc sám seba humorne označuje za najväčšieho zamestnávateľa v našej krajine. Začínal ako účtovník.
Príbeh Košičana Petra Kondáša: Med ako ho nepoznáte

Peter Kondáš z Košíc sám seba humorne označuje za najväčšieho zamestnávateľa v našej krajine. Začínal ako účtovník. Dnes vedie Včelnicu Kondáš s 200 úľmi. V každom z nich pre neho pracuje aj viac ako 60-tisíc včiel.

Ako ste sa dostali k vlastnej včelnici?
K včelárstvu som sa dostal mimo svojej profesie. Vyštudoval som ekonómiu. Pracoval som tri roky v banke, neskôr v obchodnej firme. Založil som malú účtovnícku firmu. Po siedmich rokoch mi tá práca nič nedávala a nechcel som, aby to bola moja budúcnosť. Zhodou okolností som mal na záhrade dva úle presne v tom čase, keď som sa rozhodoval čo ďalej. Skĺbiť včely a účtovníctvo sa ale nedalo, najmä v lete. V tom čase som rozšíril svoju včelnicu na päťdesiat včelstiev.

Je včelárenie rodinným dedičstvom?  
Áno, dedo aj otec mali úle sedemdesiat kilometrov od Košíc. Po ich smrti sa to predalo, nebol na to čas. 

Vo včelnici pracuje Peter Kondáš sám. Vypomáha mu len brigádnička. foto: vk
Vo včelnici pracuje Peter Kondáš sám. Vypomáha mu len brigádnička. foto: vk

Nakoniec ste sa rozhodli vrátiť späť k tomu, čomu sa venovali vaši predkovia. Od nich ste sa to naučili? 
Od otca a deda som sa naučil základy včelárenia, ale potreboval som vidieť, ako to funguje na veľkých včelích farmách v zahraničí. Mal som 32, nevedel som jazyky. Počas zimy som v tom čase na včelnici nemal veľa roboty, preto som šiel na opačnú stranu zemegule, do Austrálie. Chvíľu som sa učil po anglicky a potom som šiel pracovať na včelie farmy. Nasledujúcu zimu som šiel pracovať na Nový Zéland. Odvtedy sa venujem včelárstvu už doma.

Koľko medu vyprodukujete a aké druhy? 
Ročne šesť, sedem ton. Štandardne sa medy delia podľa pôvodu na nektárové a medovicové. Nektárový med je svetlý a je z nektáru kvetov. Tmavý medovicový je živočíšneho pôvodu. Na stromoch sa premnožia vošky, tie vylučujú sladkú šťavu, ktorú včely zbierajú. Napríklad v Austrálii ho nepovažujú za rovnako dobrý ako nektárový. U nás, na Slovensku, to podľa mňa funguje naopak. Ľudia veria tmavším medom. Je to dané tradíciou. Včely boli v minulosti vždy pri lesoch.

Včelárska práca prebieha skoro celá na čerstvom vzduchu.
Včelárska práca prebieha skoro celá na čerstvom vzduchu.

Je medzi nektárovým a medovicovým medom aj nejaký ďalší rozdiel okrem pôvodu?
Kvetové sú ľahšie stráviteľné, skôr dodajú energiu. Medovicové sú ťažšie, obsahujú viac minerálov a prírodných antibiotík.

Popri spracovaní medu sa venujete aj, nazvem to, medovej alchýmii. Ako ste sa k tomu dostali? 
Objavil som to asi pred šiestimi rokmi na internete. Považoval som to za hlúposť, veď med sám osebe je najlepší. Na nete však tovaru pribúdalo, tak som to skúsil. Prvé fľašky som rozdal a čakal na reakcie.

S čím všetkým ste dosiaľ experimentovali v rámci medových kombinácií?
Primiešaval som do medu už viacero ingrediencií. Snažím sa ho spájať so zdravými prímesami. S kakaom je to napríklad len o chuti. Ale med so škoricou či zázvorom stačí zaliať teplou vodou (do 50 stupňov) a máte liečivý čaj. Chcem skúsiť kombináciu s chia semiačkami, rakytníkom, ale aj s mletými lieskovými orechmi. 

Najdôležitejšou v úli je kráľovná. Preto je možné kúpiť ju aj za 500 eur.
Najdôležitejšou v úli je kráľovná. Preto je možné kúpiť ju aj za 500 eur.
Jeden úľ má v lete až 60-tisíc včiel, počas zimy sa tento počet zmenší na 30-tisíc.
Jeden úľ má v lete až 60-tisíc včiel, počas zimy sa tento počet zmenší na 30-tisíc.

Vo veľkej miere sa zaujímate o liečivé účinky včelích výrobkov. V našich končinách je apiterapia pomerne neznámym pojmom. Ako si našla cestu k vám?
Zaoberám sa ňou od roku 2010. Oslovili ma prednášky rumunského doktora Stangacia, ktorý je uznávaným apiterapeutom. Na Slovensku však akoby ľudia stále chceli brať antibiotiká. Úplne inak to je v Rumunsku. To je európska špička v apiterapii. Za bývalého režimu diktátora Ceaušesca neboli peniaze na lieky. Existovala vyhláška, podľa ktorej sa malo v nemocniciach liečiť len včelími produktami. Lekári využívali tieto liečivá, o všetkom si viedli lekárske záznamy skoro tridsať rokov. Z toho čerpajú lekári a apiterapeuti v Rumunsku dodnes. 

Inšpirovalo vás len Rumunsko? 
Zaujala ma aj prednáška Španiela, ktorý vykonáva tzv. apipunktúru. Do akupunktúrnych bodov pichá včelí jed. Včela sama vycíti, kde sú v tele škodliviny. Vníma ich ako nebezpečenstvo, preto intuitívne pichne. Väčšinou ide o problémy s chrbtom. Ja už na jar čakám, kedy ma štipne včela. Nemôžem však povedať, že ja som apiterapeut. Vidím však jednoduché liečebné metódy prinášajúce výsledky. Napríklad vonkajšie využitie medu pri rane po uhryznutí psom. Ak si na ňu dávate med s propolisom, do týždňa je zahojená. 

Vidno, že vás včelárenie skutočne baví a rád získavate nové informácie v oblasti. Ktorú časť práce máte najradšej?
Najviac ma baví práca s včelami a odchov kráľovien, keďže ide aj o to mať dobré včely. Kráľovná je genetickou informáciou pre celý úľ. Chcel by som sa šľachteniu kráľovien venovať viac. Vytáčanie medu a fľaškovanie ma až tak nebaví, to je skôr to, čo musím robiť a som rád, že to tvorí len takých desať percent práce. Až deväťdesiat percent je vonku pri včelách. 

Pre viac informácií o pozitívach včelích produktov navštívte webovú stránku Včelnice Kondáš.

 

Čo je apiterapia 

Je to prírodná liečba včelími produktami, ako sú: med, peľ, materská kašička, včelí jed, propolis. Apiterapeutické účinné látky majú vplyv na prakticky všetky choroby. Jej súčasťou je aj liečba úľovým vzduchom. Pri všetkých včelích produktoch P. Kondáš neodporúča pravidelnosť na dennej báze. Radí včelie produkty užívať v prechodných obdobiach, ako je presne teraz, na posilnenie imunity a dodanie energie.

 

Účinky včelích produktov podľa Petra Kondáša:

  • Med lieči rany, dodáva energiu, podporuje zažívacie ústrojenstvo a obsahuje antioxidanty. 
  • Propolis je prírodné antibiotikum, obsahuje antioxidanty a posilňuje imunitný systém. Má silný lokálny tlmivý účinok na bolesti.
  • Peľ je prírodný multivitamín s vysokou výživovou hodnotou. Pozitívne vplýva na nervový systém.
  • Materská kašička je produkt, ktorým sa živí larva kráľovnej aj larvy robotníc. Pôsobí hormonálne aj dobíja energiu. 
  • Včelí jed je antibiotikom, rozpúšťa kryštáliky, ktoré spôsobujú reumu, preto sa hovorí, že včelári nemajú reumu.

 

(EH)

KOŠICE: DNES
27.11.2017
Zdieľať:

Odporúčané články

Thumbnail
Ľudia
11.03.2023
Láska ku knihám priviedla Košičanku Ildi do zákulisia vydavateľstiev

V dnešnom rozhovore si predstavíme Ildi Bačkovú, ktorej obrovskou vášňou sú knihy. Jej knižnú zbierku tvorí viac než 1 500 knižných výtlačkov. Okrem iného sme sa dozvedeli aj o prvých spoluprácach so slovenskými vydavateľstvami a autormi, ktorí sa na ňu obracali s prosbou o recenziu. Vášnivá knihomoľka sa na záver podelila aj o zaujímavý knižný tip.

Zobraziť ďalšie články

Najnovšie články

Thumbnail
Správy
26.03.2023 | 19:54
V Košickej nemocnici sa zvýšil výskyt hepatitídy typu A
Thumbnail
Komentár
26.03.2023 | 17:38
Americké turné košického župana
Thumbnail
Košice
26.03.2023 | 13:30
TIP NA VÝLET: Kam na medvedí cesnak?
Thumbnail
Správy
26.03.2023 | 11:39
Polícia obvinila muža pre vraždu manželky
Thumbnail
Košice
26.03.2023 | 10:41
Čo sa dialo v Košiciach (12. týždeň)
Thumbnail
Správy
26.03.2023 | 9:31
Pripravte si lahodné cviklové rizoto. Zvládne ho aj začiatočník
Thumbnail
Správy
25.03.2023 | 18:00
Podľa Remišovej predkladajú poslanci v parlamente “hlava nehlava” rôzne nezmysly
Zobraziť ďalšie články

Horoskop

Škorpión

Vo vzťahu by február mohol byť trochu turbulentným mesiacom, avšak ak aj vy ukážete porozumenie nemalo by to byť nič závažné. Keď sa vo vašom živote deje viacero zmien máte tendenciu byť nevrlí. Vaše okolie si už zvyklo, no tento mesiac by ste ich mohli prekvapiť vaším vyrovnaným správaním.

Zobraziť ďalšie horoskopy
KOŠICE:DNES
1 2
1 / 1
1 2
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • Iné správy zo športu
  • KHL
  • MOTOR šport
  • Ostatné športy
  • Tenis
  • Vodné športy
  • Vodný slalom
Kultúra
  • Divadlo
  • Film a TV
  • Hudba
  • Knihy
  • Umenie
Zaujímavosti
  • Anketa
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Štýl
  • Bývanie
  • Cestovanie
  • Gastronómia
  • Hobby
  • Iné
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Záhrada
  • Zdravie
Ľudia
  • Názory
  • PODCAST
  • Príbehy
  • Rozhovory
KOŠICE:DNES logo
  • Inzercia
  • Napište nám
  • Kontakt
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
Code & Design by WebOps | Copyright © 2023 KOŠICE: DNES ONLINE, družstvo | Všetky práva vyhradené
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona.
Zdroj TASR: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Zdroj SITA: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Cookies používame na optimalizáciu vašich webových stránok a našich služieb.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Administrácia služieb Spravovať predajcov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Predvoľby
{title} {title} {title}