Ako pripraviť dobrý čaj?
Voda a jej správna teplota hrá významnú úlohu v chuti čaju. Viete, aká je ideálna teplota na jeho prípravu? Nevhodne zvolená teplota vody môžete totiž zničiť všetko, čo robí čaj výnimočným. V čajovni sa o správnu teplotu postarajú čajoví majstri, ale čo doma? Nie je to však až také zložité, ako to vyzerá.
Na správnu prípravu čaju sa používa čajový teplomer, doma vám však postačí aj kuchynský.
Zelený čaj
Všeobecne zelené čaje sú veľmi náchylné na vysoké teploty. Zaliatím totiž vriaca voda zničí všetky cenné látky. Ideálna teplota je 60 – 80 °C. Zelený čaj nechajte lúhovať vždy maximálne 2 – 3 minúty.
Čierny čaj
Pre väčšinu čiernych čajov je najvhodnejšia teplota vody okolo 88 – 99 °C. Napríklad „First Flush Darjeeling“ však vyžaduje teplotu nižšiu a to v rozmedzí 80 – 93 °C. Čierne čaje sa spravidla lúhujú 3 – 5 minút.
Biely čaj
Bezpečnou teplotou na prípravu bieleho čaju je 75 °C. Čas lúhovania je rovnaký, ako pri čaji zelenom.
Oolong čaj
Teplota vody se pohybuje v rodzmezí 88 – 93 °C. Čas lúhovania je rovnaký ako pri čiernom čaji.
Foto: Shutterstock