Ako skladovať potraviny, aby boli čerstvé a zdravé
Správne skladovanie potravín je základ, aby ste si uchovali čerstvú a pre náš organizmus neškodnú surovinu. Tu je pár potravín, ktoré by ste nemali dávať do chladničky. Dobré rady nám poskytol aj kuchár Rastislav Seman z reštaurácie A la Maison.
Banány
Mali by dozrievať v teple. Ak ich dáte do chladničky, sčernejú a nezískajú sladkú chuť. Najlepšie dozrievajú v papierovom vrecúšku, či zabalené v novinovom papieri. Menej zrelé pomáhajú pri zápche, viac zrelé pri hnačke a všetky podporujú dobrú náladu.
RADA KUCHÁRA: Banány netreba dlho skladovať. Treba ich čo najskôr skonzumovať.
Cibuľa
Cibuľa je spaľovačom tukov. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov a znižuje množstvo cukru v krvi. Ani pre ňu nie je v chladničke ideálne prostredie. Veľmi rýchlo stráca svoju arómu, hnije a mäkne. Môže za to vysoká vlhkosť. Ideálne je suché a tmavé miesto, kde nemá tendenciu zbytočne klíčiť. Osvedčili sa aj papierové vrecúška, ktoré je vhodné predierkovať. Využite napríklad menšie papierové tašky, ktoré predierkujte dierovačom na viacerých miestach. Póru ani pažítke chladnička nijako neublíži.
RADA KUCHÁRA: Zvyšky cibule môžeme skladovať v sklenenej alebo porcelánovej miske, ktorú zakryjeme fóliou. Najlepšie však je, a to platí pre všetky potraviny, ktoré sa nespotrebovali hneď, zabezpečiť si vakuovačku. Potraviny, teda aj cibuľa, ktorá bude uzavretá bez prístupu vzduchu, takto vydrží oveľa dlhšie a nenapáchne ňou celá chladnička či kuchyňa.
Paradajky
Okrem toho, že sú šťavnaté a chutné, sú bohaté na živiny, neobsahujú tuk, majú mimoriadne nízky glykemický index, nízky obsah soli a cukru. Červenú farbu dodáva rajčinám vysoký obsah karoténov. Sú aj bohatým zdrojom flavonoidov, ktoré údajne znižujú riziko demencie a tvorby niektorých typov nádorov. Paradajky sa bežne dávajú do chladničky. Ale chlad im úplne nesvedčí, môžu stratiť chuť a byť múčnaté. Najlepšia je komora či pivnica. V kuchyni ich skladujte iba v prípade, ak nemáte doma príliš teplo. Pokojne ich v takom prípade nechajte na linke. Dnes sa všetko zbiera veľmi skoro, preto majú paradajky rady teplejšie miesto. Ak si domov donesiete zelené paradajky, vložte ich do veľkej fľaše na zaváranie (postupne v nej budú dozrievať) alebo ich naukladajte do košíka. Ten zabaľte do fólie a vyložte na slnečné miesto.
RADA KUCHÁRA: Robili ste obloženú misu a načistili ste ich viac. Odporúčam rozmixovať na pyré. Odložiť do chladu v uzavretej nádobe a na druhý deň spotrebovať. Takto upravené sa výborne hodia napríklad na polievku alebo ako základ na pizzu.
Zemiaky
V zemiakoch nájdete množstvo antioxidantov i vitamínu C. Nájdete v nich aj značné množstvo mangánu, dôležitého pre zdravé kosti, či vitamíny skupiny B. Je v nich napríklad dostatok vitamínu B6, nevyhnutného pre tvorbu červených krviniek, pričom jeden pečený zemiak v sebe má okolo 47 percent dennej odporúčanej dávky. Nezanedbateľný je obsah draslíka, ktorý udržiava normálny krvný tlak. Ak ich uskladníte v chladničke, začnú sa škroby rozkladať na cukry. Zemiaky získajú nepríjemnú sladkastú chuť. Správne by ste ich mali uskladniť na tmavom, chladnom a suchom mieste.V paneláku možno zemiaky skladovať len v malých množstvách v potravinových skrinkách, ktoré majú vetranie zvonka, alebo v debni na balkóne. Tá dostatočne ochráni zemiaky aj pri mrazoch do -15 °C.
RADA KUCHÁRA: Pozor na klíčky! Poriadne ich vyrežte, pretože sa v na ich mieste tvorí jedovatá látka (solanín), ktorá by mohla organizmu ublížiť.
Cesnak
Cesnak je uznávaný prostriedok na zníženie cholesterolu. Nájdete v ňom vitamíny B1, B2, C a aj potrebné minerály ako sodík, draslík, jód, selén, zinok, vápnik, železo a kyselinu kremičitú. Ich pôsobením cesnak umožňuje telu bojovať so „zlým“ cholesterolom a podporuje tvorbu toho „dobrého“.Už ste ho niekedy skúsili dať do chladničky? Potom ste zistili, že veľmi rýchlo hnije, klíči a navyše sa mení v čudnú gumovú hmotu. Ak hlavičku načnete, všetky ostatné strúčiky by ste mali spotrebovať do 10 dní.
RADA KUCHÁRA: V panelákovom byte je pomerne ťažké uchovať cesnak dlhšiu dobu v čerstvom stave. Čo s ním, aby vydržal dlhšie a neznehodnotil sa? Odporúčam načistený cesnak poukladať do fľaše a zaliať olejom. Budete mať dva osohy – jednak čerstvý cesnak a po spotrebovaní vynikajúci ochutený cesnakový olej.
Foto: TASR