Čítajte zloženie výrobkov, uchránite svoje deti!
Asi všetci sme odborníkmi na stravovanie, pretože každý z nás pravidelne konzumuje nejaké jedlo. Avšak vo väčšine prípadov stačí iba trochu zdravého rozumu, aby sme svoje stravovanie zmenili a hlavne sa nenechali oklamať pri jedlách, ktoré podávame svojim deťom.
Skúste sa občas pozrieť, čo obsahujú výrobky, ktoré sú označované “PRE DETI”.
Hlavnou zložkou týchto výrobkov sú sacharidy, pšeničná múka či glukózo-fruktózový sirup a pod. Minimálny je obsah vlákniny, zdravých tukov a bielkovín.
Sacharidy však nie sú až taký veľký problém. Dôležitá je ich kvalita a hlavne množstvo. Smutné je, že tieto výrobky nemajú v sebe takmer žiadne minerály alebo vitamíny. Prípadne sú obohatené len o nejaké základné ako napríklad vitamín C alebo vápnik.
Vezmime si ako príklad ochutené trvanlivé mlieko s prídavkom vitamínov s vanilkovou arómou. Nájdete v ňom až 12 g sacharidov (z čoho je 11 g cukrov) avšak bielkovín je iba 3,2 gramu. A to vždy hovoríme o mlieku…
Určite ste už počuli, ako sa mamička sťažuje, že jej dieťa nechce piť iné mlieko. Je úplne jasné, že prečo. Stáva sa z neho človek závislý na cukre. A kto to spôsobil? Určite mamička, ktorá takéto mlieko ponúka svojmu dieťaťu. Dieťa predsa nechodí nakupovať, ono zje iba to, čo mu ponúknete. Zbaviť sa návyku na jednoduché sacharidy v podobe glukózo-fruktózového sirupu a pšenice bude už veľmi ťažké. Po zjedení takéhoto výrobku stúpne aj cukor v krvi, z čoho následne môže vzniknúť cukrovka.
Aj vy svojmu dieťaťu kupujete “zdravý” koláčik v tvare medvedíka? Hlavnými zložkami sú pšeničná múka, glukózo-fruktózový sirup, repkový olej, cukor a iné lacné suroviny. A tieto zložky by určite nemali byť na jedálnom lístku vašich detí.
Ako sa vymaniť z takéhoto kolotoča? Úplne jednoducho. Nájdite si pre svoje dieťa o niečo viac času a radšej mu doma niečo pripravte z čerstvých surovín. Hneď ako vaše dieťa po prvý raz ochutná čipsy, keksíky, cukríky či rôzne sladké vody, začne odmietať všetko ostatné. Všetky tie umelé sladidlá či rôzne margaríny vášmu dieťaťu skôr ubližujú. Jediné čo tým získavate sú alibi, že svojmu dieťaťu ulahodíte a ono sa predsa len naje.
Je veľmi dôležité začať čítať, z čoho sa ktorý výrobok vyrába. Začnite hlavne s výrobkami určenými pre deti. Budete veľmi prekvapení, čo všetko tie “dobré” veci obsahujú. Dôležité je si zapamätať, že ak sú vo výrobku zložky, ktorých názvy nepoznáte a ani im nerozumiete, radšej ich do košíka nevkladajte. Vám rodičia určite neponúkali dextrózu, maltodextrín, glukózový sirup, fruktózu či niečo podobné.
Ďalším vodidlom môže byť aj počet látok v zložení. Vo všeobecnosti platí, že čím je tých látok menej, tým je výrobok lepší. Nebojte sa vypýtať si zloženie “detskej” šunky s obsahom mäsa až 80 %. Určite vás zarazí, čo všetko je tých zvyšných dvadsať percent.
Kupujte veľa zeleniny a ovocia. K tomu syry, mäso, vajíčka, smotanu alebo ryby. Ideálne ak je to od lokálnych dodávateľov. Snažte sa nakupovať čo najmenej spracované potraviny. Žiadne polotovary a príliš dlho trvácne potraviny.
Tip na zdravé sladkosti:
Banánové želé cukríčky
Potrebujete: 1 veľký banán, 150 ml pomarančovej šťavy (z dvoch menších pomarančov), 20 g sypkej želatíny, 1-2 lyžice ďatlového sirupu, šťava z polovice citróna, kokosový (alebo iný) olej na vymastenie formičiek
Postup: Pomarančovú šťavu zahrejte takmer k bodu varu a odstavte. Prisypte želatínu a miešajte, kým sa nerozpustí. Potom vložte do misky spoločne s pokrájaným banánom, ďatlovým sirupom, citrónovou šťavou a všetko rozmixujte na hladkú hmotu. Môžete dosladiť medom alebo dokysliť citrónom. Silikónové formičky (na pralinky, na ľad, ...) vytrite olejom a nalejte rozmixovanú hmotu. Nechajte cez noc stuhnúť v chladničke, potom môžete opatrne po jednom vytláčať cukríčky z formy.
Chrumkavé ovsené keksíčky
Potrebujete: 1 hrnček ovsených vločiek, 1 hrnček špaldovej hladkej múky, polovica hrnčeka strúhaného kokosu, 1,5 lyžičky sódy bikarbóny, 150 g masla, 4 lyžice medu, 2 lyžice vody, 1 vajce
Postup: Všetky sypké suroviny premiešajte v mise. Maslo nechajte rozpustiť, vmiešajte med a vodu a nalejte do suchej zmesi. Pridajte celé vajce a dobre premiešajte Vznikne husté cesto. Rukami tvorte guľôčky, ktoré poukladajte na plech a zatlačte prstom, aby vnikla placka. Vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte do zlatista (asi 15 minút). Po vybratí z rúry sú keksíky mäkké, počas chladnutia stvrdnú a sú chrumkavé.
Foto: Shutterstock