Decembrové brusnicové smoothie
Smoothie je hustá, zdravá a výživná bomba, ktorá vás dokáže zasýtiť aj nakopnúť na celé dopoludnie. Pripravíte si ho jednoduchým vzorcom: Pridáte ovocie + pridáte tekutinu + zahustíte + dochutíte + podávate!
Ani džús ani koktejl
Pod trendovým názvom “smoothie” sa skrýva výživný, hustý nápoj z ovocia alebo zeleniny. Nevyrába sa lisovaním ovocia ako džúsy, ani pridaním mlieka ako mliečne koktejly. Na prípravu sa používa celé ovocie alebo zelenina, pokrájané na menšie kúsky a malé množstvo vody. Na dochutenie môžete použiť rôzne ďalšie chutné suroviny a svoje smoothie si tak príjemne ozvláštniť. Na rozmixovanie môžete použiť bežný kuchynský mixér alebo špeciálny “smoothie maker“.
Vhodný najmä na ráno
Rozmixované ovocie alebo zelenina sa práve takouto konzistenciou dostanú rýchlejšie do krvného obehu a metabolizmus tak nie je zaťažený trávením. Vhodné sú teda najmä na ráno. Sú zdrojom energie a dokážu aj výdatne zasýtiť. Navyše výborne chutia. Návod na prípravu je veľmi jednoduchý. Stačí sa pridržiavať niekoľkých jednoduchých krokov:
- Pridajte ovocie alebo zeleninu
- Pridajte tekutinu (voda, mlieko, ľad, čaj, kokosové mlieko…)
- Zahustite (jogurt, kefír, tvaroh, vločky, chia semiačka…)
- Dochuťte (javorový sirup, med, vanilka, bylinky…)
- Pridajte extra energiu (jačmeň, klíčky, kakao…)
Chuť a zdravie v brusnicovom smoothie
Brusnice sú bohaté najmä na vitamíny C, E a K a antioxidanty. Obsahujú množstvo flavonoidov, ktoré priaznivo pôsobia na vysoký krvný tlak a bránia upchávaniu ciev. U nás sú obľúbené najmä vo forme džemov, sušených plodov a čajov. My si ich dnes pripravíme mierne netypicky – ako smoothie. Potrebujeme:
- 1/2 šálky čerstvých, mrazených alebo sušených brusníc
- 3/4 šálky ľadu
- 1/3 nízkotučného vanilkového jogurtu
- 1/4 šálky pomarančového džúsu
- 1 – 2 PL javorového sirupu
- 1 PL pšeničných klíčkov
Postup: Do mixéra si dáme čerstvé alebo mrazené brusnice, kocky ľadu, jogurt, pomarančový džús a javorový sirup. Mixujeme na vysokých obrátkach do spenenia. V závislosti od konzistencie pridáme 1 až 2 polievkové lyžice studenej vody. Nalejeme do vysokého pohára. Vrch posypeme tenkou vrstvou pšeničných klíčkov. Podávame ozdobené bobuľami brusníc. Foto: Shutterstock