Je čas zavárania sladkých plodov
Leto je obdobím, keď sa v záhradkách nachádza najsladšie ovocie roka, a to jahody, čerešne, maliny či marhule. Ak vám už dozreli tieto chutné plody, urobte si zásoby na mimosezónne obdobie a zavarte si ich. V zime si tak môžete pochutnať na výbornom ovocí, ktoré vám navyše dodá aj dostatok vitamínov.
Zaváranie je v mnohých rodinách tradičným rituálom. Nielenže sa ľudia môžu tešiť z toho, čo si vypestovali vo svojich záhradkách, ale pochutnať si tak môžu na ovocí po celý rok.
Nie je tajomstvom, že do tradičných zaváranín sa pridáva množstvo bieleho cukru. Máme však pre vás dobrú správu! Nahradiť ho môžete zdravším trstinovým cukrom, ovocnými šťavami či dokonca soľou. Ovocie s vlastnou šťavou Prírodný cukor sa nachádza priamo v ovocí. Skoncentrovať sa dá odparením vody. Potrebné je však urobiť to rýchlo a krátko, aby sme uchránili všetky vitamíny a pektíny nachádzajúce sa v ovocí. Je to jednoduchá metóda, ako ho zavariť vo vlastnej šťave, ktorú púšťa práve pri sterilizácii. Skúste to so soľou Za konzervačný prostriedok sa považuje aj soľ, ktorá je pri zaváraní v poslednej dobe veľmi obľúbenou prísadou. Dokáže z ovocia extrahovať prítomný cukor. Stačí, ak do pohára poukladáte nakrájané ovocie, zalejete vodou, vrch posypete morskou soľou a necháte sterilizovať. Dĺžka sterilizácie závisí od druhu ovocia a jeho sladkosti.
Tip na prípravu jahodovo-ríbezľového džemu
Potrebujeme:
- 750 g čerstvých jahôd
- 250 g červených ríbezlí
- 1 balíček želírovacieho cukru
Postup:
Jahody umyjeme pod tečúcou vodou. Nakrájame na malé kúsky a zbavíme stopiek. Umyjeme aj ríbezle a spolu s jahodami a cukrom vložíme do hrnca. Za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme približne tri minúty. Odstavíme a okamžite plníme poháre. Tie uzavrieme a otočíme na päť minút hore dnom.
Viete ako správne zavárať?
- V prvom rade by ste mali zavárať kvalitné a čerstvé plody.
- Plody je potrebné poriadne umyť a nechať odkvapkať.
- Na zaváranie používajte poháre s viečkami alebo so skrutkovacím uzáverom. Všetky poriadne vyumývajte. Vždy použite nové viečko, ktoré si predtým vyvarte a utrite do sucha.
- Plody môžete nakrájať na malé kúsky (napr. pri príprave džemu) alebo rozmixovať (pri príprave marmelády).
- Ovocie ukladajte do pohárov na seba. Nesnažte sa ich však natlačiť nasilu.
- Zaváraninu v pohároch nikdy nenechajte vychladnúť. Ovocie zalievajte horúcim nálevom. Poháre poriadne uzatvorte a otočte na približne päť minút hore dnom. Tým sa na viečku nevytvorí pleseň.
- Poháre označte štítkom, na ktorý napíšte druh zaváraniny a dátum výroby. Skladovať by ste ich mali na tmavom a chladnejšom mieste maximálne dva roky.
Viete, aký je rozdiel medzi džemom, marmeládou a lekvárom? Dozviete sa v našom článku.