Nadštandardný chlieb Čertík na pultoch FRESH
Začiatkom júna sa v potravinách FRESH objavila novinka – Chlieb čertík a tmavé žemle Zrno. Zaujímavosťou je, že tieto výrobky obsahujú nadpriemerné množstvo vlákniny a prírodných vitamínov B. Vyrába ich Pekáreň UNI.
Poctivá ručná výroba
Alfou a omegou výrobkov Pekárne UNI je filozofia postavená na poctivej, ručnej výrobe. Pracovníci používajú pri príprave chleba aj iného pečiva svoje vlastné ruky, nie stroje. Aj to je, ako približuje Henrich Burdiga zo spoločnosti UNI, rozdiel medzi veľkými priemyselnými pekárňami a Pekárňou UNI. „Základný rozdiel medzi nami a inými pekárňami je, že pečivo, ktoré vyrábame v našich priestoroch, je skutočne pripravené ručne. Sme malá, rodinná firma, ktorá sa nepotrebuje hrať na nikoho, kým nie je,“ približuje Burdiga.
Nadštandardná kvalita
Chlieb s vysokým obsahom vlákniny, ktorý si to môže dovoliť o sebe tvrdiť na základe reálnych čísel a predpisov, a zároveň s nadštandardne vysokým množstvom vitamínu B, je na Slovensku skutočne vzácne nájsť. Smernica Európskej únie jasne ustanovuje, kedy môžeme označiť svoj produkt za výrobok „s vysokým obsahom vlákniny“.
Základ – vláknina a vitamíny
Zástupcovia Pekárne UNI sa preto rozhodli viaczrnný chlieb, ktorý vyrábali aj doposiaľ, obohatiť o potravinársku vlákninu a prírodné vitamíny B, pochádzajúce z pivovarských kvasníc. Ide teda skutočne o prirodzený zdroj vitamínov, žiadnu chémiu. Práve pivovarské kvasnice dodali čertíkovskému chlebu svojskú, lahodnú chuť. Chlieb Čertík kritérium „vysokého obsahu vlákniny“ spĺňa. Zároveň tento chlieb prešiel autorizovaným laboratórnym rozborom, ktorý potvrdil presný obsah vitamínov a vlákniny v ňom. Certifikáciu obsahu môžete nájsť prehľadne aj na stránke Pekárne UNI – www.uni.sk.
O produktoch
Čertík
Viaczrnný chlieb s vysokým obsahom vlákniny a vitamínu B1, B2, B6, B9 a B12. Neobsahuje konzervačné látky ani umelé farbivá. Na pultoch potravín FRESH ho nájdete krájaný a balený. Do predajní sa dodáva denne čerstvý.
Zrno
Tmavé žemle v tvare pšeničného zrna, takisto s vysokým obsahom vlákniny a vitamínu B1, B2, B6, B9 a B12, bez konzervačných látok a umelých farbív. Na pultoch ich nájdete balené po štyroch kusoch. Do predajní sa dodávajú denne čerstvé.
Ako vyzerá výroba viaczrnného chleba Čertík?
V miesiči sa zarobí cesto a nechá sa nakysnúť. Následne sa ručne delí a potom sa ručne navažujú jednotlivé bochníky podľa stanovenej gramáže. Tie sa následne opäť ručne miesia do tvaru bochníka chleba. Uložia sa do ošátky, nechajú sa nakysnúť a vzápätí sa sádžu na pečenie. Po upečení chlieb niekoľko hodín chladne a následne sa krája a balí.
Pekáreň ponúka v potravinách FRESH aj špaldový chlieb, ktorý je takisto certifikovaný a medzi zákazníkmi obzvlášť obľúbený. Všetky chleby vyrábané v Pekárni UNI majú zároveň značku Slovak Gold. Rodinný podnik Pekáreň UNI vznikla pred vyše 20 rokmi. Od svojho vzniku dodnes využíva pri výrobe tradičné, osvedčené receptúry striktne bez použitia stabilizátorov. Ako dodáva Henrich Burdiga: „Veľmi veľký dôraz kladieme na kvalitu odvedenej práce našich zamestnancov, lebo šikovné ruky našich pekárov nevedia nahradiť stroje ani na začiatku 21. storočia.“