Servírujte ako šéfkuchár aj vďaka týmto 5 radám
Nie nadarmo sa hovorí, že obal predáva. Platí to nielen pri potravinách či knihách, ale aj v kuchyni. Chcete, aby vaše jedlo vyzeralo rovnako dobre ako chutí, či dokonca lepšie? Naučte sa servírovať ho ako z dielne šéfkuchárov. Poradíme vám, ako na to.
1. Stôl pekne prestrite
Najmä, ak sa k vám chystajú hostia, ale aj počas každodenného stolovania by ste mali myslieť na to, že stôl je predajná skriňa samotného jedla. Postačí jednoduchá, vkusná dekorácia, živé kvety či sviečka. Základom je obrus, veľa spraví aj efektne poskladaná servítka. Pri prestrieraní zvoľte niekoľko dominantných farieb, nesnažte sa ich zbytočne prekombinovať.
2. Vyberte vhodné taniere
Mali by byť dostatočne veľké, aby pokrm vynikol, ale nie až príliš veľké, aby sa jedlo nezdalo malinké. Čo sa týka farieb, viacero kuchárov preferuje biele riady. Lepšie to vyzdvihne farby jedla, budú pôsobiť jasnejšie. Ak teda máte pochybnosti, či pokrm pôsobí dostatočne pútavo, radšej ho naservírujte na bielych tanieroch.
3. Pohrajte sa s tvarmi aj s výškou
Skúste pri aranžovaní na tanieri čarovať. Veľa to urobí. Zamyslite sa, kam sa podľa tvaru a farieb ktoré jedlo hodí. Zaujímavé kúsky sa dajú robiť pri krájaní zeleniny či ovocia. Na vytvarovanie ryže môžete použiť mištičky.
4. Dajte si záležať na farbách
Aby jedlo vyniklo, je dôležité, aby si aj napriek vareniu uchovalo čo najviac farieb. Ak je to možné, nevarte vo vode, ale v pare. Zelenina (napríklad brokolica, mrkva, zelená fazuľka či špargľa) si tak zachová intenzívnejšiu farbu. Pražená alebo restovaná zelenina (najmä zelenej alebo oranžovej farby) vyzerá takisto chutne, najmä ak ju mierne skaramelizujeme na masle alebo oleji.
5. Kombinujte farby aj konzistenciu
Cestoviny so zeleným pestom ozdobtečervenými cherry paradajkami, hladkú hráškovú polievku doplňte o krutóny či ozdobu z mrkvy a zeleru. Jednotlivé farby a konzistencie nech sa navzájom dopĺňajú. Petržlen nielen skvele chutí, ale skutočne ním ozvláštnite množstvo pokrmov.
Vedeli ste?
Pekne naservírované jedlo chutí ešte lepšie. Potvrdili to už aj odborné štúdie. Britskí psychológovia testovali, ako ľudia reagujú na normálne a abstraktne podávané čerstvé zeleninové šaláty, ktoré sa pritom skladajú z tých istých ingrediencií. 60 dobrovoľníkov vo veku od 18 do 58 rokov sa vyjadrilo, že za šalát, inšpirovaným abstraktnými dielami, by boli ochotní zaplatiť viac.
Jana Karaffová
Foto: Shutterstock