V zime žime zdravšie
Dnes vychádza ďalšie, už štvrté vydanie magazínu s praktickými radami a receptami Zdravé potraviny:dnes. Magazín sa tentokrát venuje ťažšiemu obdobiu pre našu imunitu a obranyschopnosť – obdobiu zimy.
Dočítate sa v ňom, že aj rozličné farby potravín na tanieri majú svoje špecifi cké účinky, i všetko o vitamíne B. Nechýba ťahák na obranu imunity v zime a množstvo akciových produktov siete potravín FRESH.
Farby na tanieri a ich účinky
Vedeli ste, že aj farby majú svoje blahodárne účinky? Tak napríklad zelená, ktorú nájdeme v špenáte, brokolici, uhorkách či šaláte, obsahuje chlorofyl. Ten telo upokojí a pôsobí proti depresii.
Žltá farba v banánoch, hruškách, tekvici či zemiakoch vám dodá energiu. Priaznivo pôsobí na žalúdok a dokáže premeniť prázdne kalórie na energiu. Červená v mrkve, jahodách, ríbezliach či šípkach rozprúdi krv v stuhnutých žilách, blahodárne pôsobí na imunitu aj naše emócie.
V novom vydaní magazínu Zdravé potraviny:dnes nájdete jednoduché a výdatné recepty, ktoré vychádzajú práve z týchto troch základných farieb.
Treťou výherkyňou našej veľkej letákovej súťaže sa stala Anna Pálová z obce Tachty.
Šalát z pečenej cvikly a mrkvy
Ošúpanú cviklu pokrájame na štvrtinky alebo osminky. Premiešame ju s olejom, soľou a čiernym korením a dáme piecť do rúry na 230°C asi na 25 minút. Medzitým si umyjeme, očistíme a pozdĺžn e nakrájame mrkvu. Pridáme ju na plech ku cvikle a pečieme ďalších 15 až 20 minút. Krátko pred koncom pečenia pridáme na plech na kocky nakrájaný slaný syr balkánskeho typu a nadrobno nasekaný cesnak. Upečenú zeleninu zalejeme dresingom z octu, medu a tymiánu, mierne osolíme a okoreníme. Podávame ozdobené tymiánom.
ANKETA: Ako si udržujete imunitu v zime? Máte nejaké osvedčené metódy?
Mária Plavčková, finančná poradkyňa
Zima je obdobím, keď sú ľudia chorľavejší, a preto sa chcem tomu vyhnúť. Vitamíny si pravidelne dopĺňam ovocím a zeleninou. Myslím si, že by sme ich nemali vynechať ani počas týchto studených mesiacov. Okrem toho mám veľmi rada sypané čaje, ktoré ma vedia zahriať a zároveň dobiť energiou.
Alžbeta Karolyová, dôchodkyňa
V zime si každý deň doprajem ovocie, či už na raňajky alebo večeru. Preferujem stravu, ktorá je bohatá na antioxidanty. Užívam taktiež probiotiká, ktoré sú dobré na zvyšovanie odolnosti organizmu. Základom je však zdravá strava. Nemám nejaké zvláštne metódy. Mali by sme jednoducho žiť zdravo.
Slávka Kollárová, dobrovoľníčka
Najlepšou prevenciou proti chorobám je dostatok vitamínov. Imunitu si posilňujem výživovými doplnkami. Vitamínom C alebo bekomplexom. Snažím sa stravu obohatiť o ryby, ktoré podľa mňa pôsobia podporne na imunitu. Mojou metódou na udržanie si zdravia v zime je hlavne výdatná strava a pohyb.
Anna Liptáková, opatrovateľka
Základom je vitamín C, ktorý užívam každodenne. Taktiež som sa začala pravidelne otužovať a musím povedať, že moja imunita sa výrazne zlepšila. Pijem bylinkové čaje a snažím sa celkovo udržať v pohybe aspoň prostredníctvom prechádzok. Na zlepšenie imunity by som odporúčala otužovanie. Mám to overené.
(ML)
(JK)
Ilustračné foto: Shutterstock