Zdravá strava = zdravé srdce
Aj keď má dedo Emil už svoj vek, duchom je stále mladý. Starostlivosť o srdce je veľmi dôležitá, a preto vám poradí niekoľko tipov na prevenciu srdcových chorôb. Keď budete vedieť, ktoré potraviny treba jesť, ste na správnej ceste k zdravému srdcu.
Doprajte si zeleninu a ovocie
Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov by mali mať nezastupiteľné miesto v našom jedálničku. Sú bohaté na vlákninu, majú málo kalórií a priaznivo ovplyvňujú fyziologické procesy v našom tele. Zelenina a ovocie v sebe obsahujú látky, ktoré slúžia ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Dedo Emil si dopraje minimálne 5 porcií denne, čím sa mu znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby.
Znížte sodík v strave
Soľ – teda sodík – je pre naše telo nevyhnutný. Pozor si však treba dať, v akom množstve ho konzumujeme. Príjem väčšieho množstva prispieva k vysokému krvnému tlaku, čo je rizikovým faktorom, ktorý vedie ku kardiovaskulárnym chorobám. Denne sa odporúča jedna čajová lyžička.
Nízkotučné zdroje bielkovín
Mliečne výrobky, chudé mäso, ryby či vajcia – potraviny, ktoré pozitívne vplývajú na náš organizmus. Dedo Emil si každý týždeň pripraví aspoň jednu výdatnú rybu. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny a množstvo cenných minerálnych látok. Rybacie mäso je ľahko stráviteľné a nezaťažuje srdcovo-cievny systém.
Michaela Luxová