Zdravé chrumkanie pri telke: Inšpirujte sa 5 tipmi
Čo “zobať” večer pri obľúbenom filme, aby sme z toho nemali výčitky svedomia? Otázka, ktorá trápi nejedného z nás. Prinášame vám 5 tipov na zdravé pochúťky, ktoré sa výborne hodia (nielen) k večernému filmu.
1. Cuketové čipsy
Dôkazom toho, že čipsy môžu byť zdravé a cuketa chutná, sú cuketové čipsy. Pripravte si ich a zistite, že rýchle a jednoduché večerné mlsanie nie je naozaj žiadna veda.
Cuketu nakrájame na plátky, potrieme z oboch strán olivovým olejom. Kolieska obalíme v zmesi zo strúhanky, soli, korenia a parmezánu. Pečieme pri teplote 220 °C asi 20 až 25 minút.
Výborne chutia aj pečené cuketové tyčinky, ktoré môžete pred pečením takisto potrieť olivovým olejom, prepasírovaným cesnakom a posypať parmezánom.
2. Zdravšia verzia zemiakových čipsov
Ak si už raz za čas naozaj neviete odoprieť zemiakové čipsy, nemusí to byť hneď taký hriech. Pripravte si svoju vlastnú, menej kalorickú verziu.
Umyté a osušené zemiaky nakrájame na čo najtenšie kúsky. Pomôcť si môžeme krájačom na uhorky. Porozkladáme na plech vyložený papierom na pečenie, mierne osolíme a pečieme pri 180 °C 20 až 30 minút. Pre zvýraznenie chuti môžeme pred pečením na vrch zemiačikov nadrobiť čerstvú bryndzu. Podávame s obľúbeným dipom.
3. Jablkovo-škoricové lupienky
Ak ste závislí na čipsoch, ale máte zároveň chuť na čosi sladké, vyskúšajte geniálne jablkové čipsy. Budú nielen výborne chutiť, ale v spolupráci so škoricou krásne rozvoňajú váš byt.
Čerstvé jablká si nakrájajte na čo najtenšie plátky, poukladajte na plech, ktorý ste si vopred vystlali papierom na pečenie a posypte škoricou. Pečte približne hodinu až hodinu a pol pri teplote 150 °C.
4. Uhorkovo-mrkvové rezance
Film sa začína už o 10 minút? Nie je dôvod na paniku. Tou najrýchlejšou a zároveň najzdravšou alternatívou, ktorá vás v takejto situácii zachráni, je obyčajná uhorka a mrkva. Spolu tvoria skvelý pár.
Nakrájajte si ich na dlhé rezance, posypte soľou, pokvapkajte šťavou z čerstvého citróna. Zdravá a chutná dobrota je na svete. Výborne chutia aj podávané s hummusom alebo iným chutným dipom.
5. Červené plátky z cvikly
Na zdravé čipsy sa hodí aj ďalšia, nie vždy obľúbená zelenina – cvikla. Pečená však chutí výborne.
Ako si pečené čipsy z cvikly pripraviť? Čo najtenšie plátky surovej, umytej a očistenej cvikly poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme troškou soli a provensálskym korením. Pečieme pri 180 °C asi 30 min.
Dobrú chuť!
Jana Karaffová
Foto: Shutterstock