Zdravie ukryté v špalde
O špalde už hádam počul každý. Ale čo to vlastne je? Ide o druh pšenice, ktorá sa síce pestovala už po stáročia, no špalda predstavuje jej výživnejšiu verziu. Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny, a to v akejkoľvek podobe. Nikdy nebola umelo šľachtená, vďaka čomu si zachovala nielen chutnosť a cenné nutričné vlastnosti, ale ešte jednu zaujímavú vlastnosť. Pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne.
Zdravé účinky a zaujímavá chuť
Špalda má mnoho liečivých účinkov. Blahodarne pôsobí proti migréne, nespavosti a ochoreniam hlavových dutín. Prináša úľavu pri reume, bolesti kĺbov a hlavy. Má tiež protirakovinové účinky a doporučuje sa ako prevencia pri karcinóme prsníka u žien. Obsahuje látky, ktoré upokojujú a posilňujú psychiku. V špalde sa nachádza vysoký obsah vlákniny aj lepku. Vláknina podporuje trávenie a prečisťuje organizmus. Lepok zas špalde dodáva vynikajúce pekárenské vlastnosti a pečivo zostáva dlhšie čerstvé a šťavnaté. Špalda je vhodnou výživou pre všetky vekové kategórie. Jej chuť nás môže príjemne prekvapiť – pripomína oriešky.
Aj na krásu
V dnešnej uponáhľanej dobe, keď žije veľa ľudí v strese a rýchlom tempe, nemáme čas na dobre vyváženú stravu. To sa môže z dlhodobého hľadiska prejaviť aj na problémoch s kožou, nechtami či vlasmi. Aj pri takýchto komplikáciách vám pomôže konzumácia výrobkov zo špaldo
Špaldový špic
Vo vybraných predajniach FRESH môžete nájsť vynikajúci špaldový špic z pekárne TOFAKO. Je ľahko stráviteľný, má jemnú orechovú chuť. Obsahuje cennú vlákninu, kvalitné bielkoviny vo forme esenciálnych aminokyselín, takisto minerály, stopové prvky a vitamíny.
Zloženie: špaldová múka, ľanové semeno, špaldový celozrnný šrot, lupinový šrot, pšeničný lepok, soľ, špaldové vločky a špaldová sladová múka.
Pekáreň TOFAKO vznikla v roku 1992 ako menšia rodinná firma. Začínala v skromných priestoroch s malým počtom zamestnancov. Postupne rozširovala výrobné a obchodné priestory a budovala vlastné špecializované predajne. Zameriavajú sa na výrobu kvalitných chlebov, sladkého aj slaného pečiva, ako aj produktov cukrárenského charakteru.
Obsah špaldových zložiek je 80 %.