V čom sú hlavné výhody lyofilizovaného ovocia?
Lyofilizované ovocie sa teší rastúcej popularite. Prečo tomu tak je? Pozreli sme sa na hlavné výhody tohto spôsobu konzervácie potravín.
Ovocie podlieha rýchlej skaze
Hoci je ovocie veľmi chutné a zdravé – doslova prekypuje vitamínmi a minerálmi – má jednu zásadnú nevýhodu. Láka najrôznejších škodcov z hmyzej ríše, ale aj plesne a baktérie. Kvôli tomu sa časť plodov nedočká ani zberu, aj po nej je ale životnosť plodov len niekoľko dní či maximálne týždňov. Preto je nevyhnutné ovocie správne uskladniť, prípadne najrôznejšími metódami konzervovať.
Najmä jablká či hrušky možno dobre uchovávať v chladných a temných pivniciach – také nechýbajú v žiadnej staršej vidieckej chalupe. Ďalšie plody – čerešne, broskyne, marhule a ďalšie – zase naše babičky zavárali. Iné plody sa zase usušili a niektoré sa použili do domácich marmelád.
Lenže každá konzervácia znamená posun v chuti, konzistencii alebo poklese obsahu zdravých látok. Práve lyofilizovanie, čiže sušenie mrazom, niektoré časté nevýhody tradičných metód konzervácie eliminuje.
Takmer nekonečná trvanlivosť
Lyofilizovaním sa ovocie zbaví takmer všetkého obsahu vody. V uzavretom obale, tme a pri stálej teplote vďaka tomu mrazom sušené plody vydržia v dobrej kondícii po mnoho mesiacov, či dokonca rokov. Ani po rozbalení sa nemusíte obávať, ak budete ovocie niekoľko týždňov postupne „uzobávať“. Len sa uistite, že plody sa nedostanú do kontaktu s vlhkosťou.
Lyofilizovanie je maximálne šetrné k živinám
Pri sušení mrazom sa v ovocí zachovávajú nielen sacharidy či minerály, ale aj veľká časť vitamínov. V porovnaní s ostatnými metódami konzervácie má ovocie sušené mrazom z hľadiska obsahu živín najbližšie k ovociu čerstvému. Vďaka tomu je možné aj ovocie sušené mrazom označiť nielen za sladkosť, ale aj za zdravú pochúťku, ktorá sa môže skvele hodiť napríklad na výstup do prírody. Dodá vám energiu aj potrebné vitamíny a minerály.
Niekoľko kilogramov plodov v malom balení
A práve to je ďalšia veľká výhoda sušenia mrazom. Pretože je ovocie zbavené vody, je veľmi ľahké. Do batohu tak na cestu ľahko pribalíte v malom sáčku energiu a živiny, ktoré zodpovedajú celému sáčku čerstvých plodov – jabĺk, pomarančov a pod. – a pritom vážia len niekoľko desiatok gramov. Oproti tomu pohár so zaváraninou alebo marmeládu si na túru pravdepodobne brať nebudete a klasicky sušené ovocie zase nie je také trvanlivé. Ovocie sušené mrazom je teda ideálnou voľbou.
Široká ponuka plodov
Mrazom je možné sušiť takmer akúkoľvek potravinu – zďaleka nie len ovocie. Jediná nevýhoda je, že si ovocie mrazom nemôžete usušiť v domácich podmienkach. Ovocie sa teda lyofilizuje priemyselne a vy si ho môžete zakúpiť v kamenných alebo internetových obchodoch.
(Sponzorovaná správa)
Odporúčané články
Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) a Kancelária vodárenského ombudsmana (KVO) dňa 10.11.2025 uzavreli memorandum o spolupráci pri projekte odkupu obecnej vodárenskej infraštruktúry a zavedenia Obecného vodárenského štandardu. Projekt reaguje na dlhodobú požiadavku samospráv, aby sa konečne nastavil jednotný štandard v správe vody na východnom Slovensku.
V domácnosti často riešime problémy, ktoré by vôbec nemuseli vzniknúť. Existujú totiž na ne jednoduché riešenia. Platí to aj o nasledujúcich príkladoch.
Nezisková organizácia Daniela J. Kratkeho (NODJK) včera, 24. novembra 2025, slávnostne podpísala Memorandum o spolupráci s Mestským futbalovým klubom Snina. Cieľom tejto spolupráce je systematická podpora športového a osobnostného rozvoja detí členov klubu s dôrazom na inkluzívne, férové a hodnotové prostredie, v ktorom majú všetky deti šancu rozvíjať svoj talent.