17.08.15

Peter Oremus: Verím, že súperovi sa v tvrdosti vyrovnáme

Vo štvrtok o 18.30 nastúpia hokejisti HC Košice na prvý duel Ligy majstrov. V Steel aréne bude ich súperom nemecký Red Bull Mníchov. Kvalitne obsadený turnaj Steel Cup v Ostrave a Třinci mal v závere minulého týždňa doladiť formu nášho majstra pred ostrým štartom sezóny. Aj o tom sme sa zhovárali s trénerom oceliarov Petrom Oremusom.
Oremus Peter5VEJA
Zo severnej Moravy ste sa vrátili po troch odohratých vyrovnaných partiách bez víťazstva a s dvoma bodmi. Prevládajú skôr pozitívne, či negatívne pocity?
„Hokej sa hrá na víťazstvá, to nám po troch rovnocenných partiách naozaj k spokojnosti chýbalo. Výkony mužstva v troch ťažkých stretnutiach boli kvalitné, výhra, ktorá je dôležitá na psychiku, však neprišla. Naše ďalšie snaženie musíme postaviť na dobrých výkonoch z Moravy, ale už s víťazným koncom.“ Dva zápasy ste dotiahli do predĺženia (s Vítkovicami 3:4), respektíve do samostatných nájazdov (s Novgorodom 3:4). Len s Třincom ste prehrali v riad nom hracom čase 2:4. Všetky štyri góly súpera dal Irgl, ktorý na dôvažok premenil aj doplnkový samostatný nájazd. Brankár Riečický, ktorý dostal v tom to stretnutí prednosť pred Melicherčíkom, si jeho meno isto dobre zapamätá... „Obaja brankári odviedli na Morave kus dobrej roboty, či už Melicherčík, ale aj Riečický. Zbyněk Irgl je mimoriadne šikovný útočník. Hral v Rusku, v českej reprezentácii, proti nám mu to tam padalo. Je to hráč, ktorého musíte neustále strážiť, ale on tie góly dáva stále.“ Máte už jasno v zostave, s ktorou vyrukujete proti Mníchovu? Vykryštalizovali sa vám po poltucte prípravných zápasov jednotlivé formácie? „Milo ma prekvapili viacerí hráči a už proti Mníchovu dostanú príležitosť. Konkurencia je veľmi dôležitá a mňa teší, že do zostavy sa tlačili viacerí adepti. Štvrtkovú zostavu mám už celú na sto percent v hlave. Verím len, že Dudáš z nej nevypadne kvôli zraneniu, ktoré utŕžil počas predĺženia posledného zápasu.“ Čo vám ukázal skauting vášho prvého súpera v Lige majstrov? „Ekonomické zabezpečenie Mníchova je vysoké. Môže tak angažovať i hráčov, ktorí pôsobili v NHL. Jeho herný prejav je agresívny, s dohrávaním súbojov. Ale oni budú hrať len toľko, koľko my im dovolíme. Ráz stretnutia chceme určovať my.“ Aj pred rokom začínali oceliari v Lige majstrov s tímom z Nemecka. V Kolíne prehrali 1:2, doplatili sčasti aj na počiatočnú ustráchanosť. Budete od hráčov vyžadovať sebavedomejší prejav, ktorý je cestou k úspechu? „Náš cieľ vo štvrtkovom zápase je jednoznačný. Nebudem sa baviť o výsledku, ale o hernom prejave. Zápas musí byť od začiatku pevne v našej réžii, pokyny sa musia plniť, každý musí odviesť sto percent, aby sme boli na konci stretnutia spokojní.“ Nemecký Mníchov sa opiera o zámorských hráčov. Do akej miery sa ich tvrdosť môže uplatniť na veľkom košickom klzisku? Čím by ste ju chceli eliminovať? „Košickí hokejisti sú aj silovo maximálne pripravení na to, aby obstáli v súbojoch s hráčmi Mníchova. Verím teda, že súperovi sa v tvrdosti vyrovnáme.“ Košice sa v trojčlennej skupine uchádzajú o jedno z dvoch postupových miest. Koľko bodov podľa vás postačí na postup? „Nad tým teraz nepremýšľam, vôbec nekalkulujem. Od mája sa pripravujeme na to, aby sme náš prvý cieľ v Lige majstrov splnili. Sme mužstvo, ktoré musí vyhrávať nielen doma, ale aj vonku. Od hráčov vyžadujem odolnosť na každom štadióne.“
Na „čapáka“ nebol čas
Pre trénera Košíc Petra Oremusa bol minulotýždňový návrat na Moravu trochu emotívnejší. Aké myšlienky mu prebleskli hlavou, keď jeho tím nastupoval na Steel Cupe proti Vítkoviciam, ktoré spoločne s kolegom Romanom Šimíčkom viedli pred príchodom do Košíc?
„Na severnej Morave som strávil dva a štvrť roka, mám tam veľa priateľov. S Vítkovicami som sa dostal stále do play-off, ale teraz som na lavičke Košíc a chcel som uspieť so svojím mužstvom. Návrat do známeho prostredia bol však príjemný,“ priznal muž, ktorý si s moravskými kamarátmi nemal čas zájsť do „hospůdky“ na „čapáka“.
„V stredu sme hrali v Ostrave, potom sa presúvali do Třinca, kde sme hrali vo štvrtok až večer o pol siedmej, v piatok zase poobede o druhej, nebol teda priestor na žiadny podnik. Poznám ich tam viac, veď som predtým nesedával len na hotelovej izbe, na večeru zašiel do reštaurácie... a samozrejme ochutnal aj tamojší čapovaný Ostravar. Teraz jednoducho nebolo kedy.“ (TT)
Ilustračné foto: TASR
DNES
Zdieľať článok:

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Diskusia
0

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím