Ako si vybrať naozaj kvalitné pečivo
Súčasným trendom konzumácie pečiva je jeho úplné vymedzenie z jedálnička. To je však v rozpore s historickou skúsenosťou ľudstva, ale aj realitou súčasného výskumu.
Z rôznych zdrojov sa na vás valia informácie, ako obilniny z bielej múky poškodzujú zdravie človeka a spôsobujú zdravotné komplikácie. Uprednostniť máme „celozrnnú múku“ ako zdravšiu alternatívu „bielej múky“. Aj vy bezradne čítate názvy ako cereálne, viaczrnné či fit pri regáloch s pečivom a neviete, ktoré je naozaj lepšie?
Tmavé versus biele
Biele pečivo sa vyrába z bielej múky. Vzniká mletím vnútorných obilninových zŕn. Práve to robí z bielej múky nepriateľa. Je rovnomerne zomletá na požadovanú hrubosť, no oproti tomu má menej vitamínov, minerálov a vlákniny. Výrobky z bieleho pečiva vám aj rýchlejšie vytrávia. Biele pečivo má vyšší glykemický index, čo znamená, že po jeho konzumácii nie je hladina cukru v krvi vyvážená a vtedy je telo viac náchylné na ukladanie tukov.
Tmavé pečivo sa vyrába z obyčajnej bielej múky. Tmavší odtieň dostáva farbením alebo primiešavaním trošky otrúb, karamelu či jačmenného sladu. Produkt v sebe nemá ani viac vlákniny a navyše má takisto vysoký glykemický index, čo spôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi a postupne vedie k ukladaniu energie do tukových zásob.
Cereálne versus celozrnné
Slovo cereálny síce znie dobre, ale nie je synonymom slova celozrnný. Znamená to len vyrobený z obilia. Taktiež trendové označenie „fit“ nie je definované Potravinovým kódexom SR, preto ho nemožno považovať za oficiálne typové označenie potravín.
Celozrnné pečivo je pripravované z celozrnnej múky. Celozrnná múka býva mletá iným spôsobom ako biela múka. Obsahuje aj vonkajšie časti zrna, ktoré sú bohaté na minerálne látky, vitamíny a vlákninu, preto sú výrobky z nej výživovo hodnotnejšie. Pečivo má vďaka tomu nižší glykemický index, je tmavšie a človek je po ňom dlhšie sýtejší.
Ak chcete kúpiť naozaj celozrnné pečivo, starostlivo hľadajte na obale označenie „celozrnný“. Takéto pečivo musí mať podiel celozrnnej múky aspoň 80 percent.
(KAC)
Odporúčané články
O zmene nebezpečnej križovatky pri amfiteátri na Festivalovom námestí sa hovorí už dlhé roky. Obyvatelia Košíc si môžu všimnúť obrovské žeriavy na stavbe polyfunkčného objektu, zmenu dopravy je badať na časti Starej spišskej cesty. Práce na zmene križovatky mali podľa magistrátu začať v septembri tohto roka. Prevažnú časť má budovať developer. Mesto sa finančne bude podieľať na prestavbe križovatky spolu s investorom CTR.
Vláda Slovenskej republiky schválila s pripomienkou v stredu návrh na zmenu a doplnenie nariadenia č. 353/2025 Z. z., ktoré vykonáva zákon o adresnej energopomoci. Cieľom je aktualizovať spôsob výpočtu hodnoty energopoukážky, ktorý zodpovedá skutočným cenám a objemom tepla.
Toto sú najdôležitejšie informácie, ktoré vám prinášame za uplynulý týždeň v Košiciach. Od obnovy úpravne vody v Stakčíne po výhru dvoch Košičaniek na svetovom šampionáte v kickboxe. Náš súhrn vám ponúka prehľad kľúčových momentov, ktoré sa udiali za uplynulých sedem dní v metropole východu.