Ako si vychutnať obľúbené jedlo či nápoj na terase bezpečne? Úrad verejného zdravotníctva vydal praktického sprievodcu
Úrad verejného zdravotníctva zverejnil odporúčania pre pobyt na letných terasách pre prevádzkovateľov aj zákazníkov.
29.4.2021 (Webnoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) uverejnil vo štvrtok praktického sprievodcu s opatreniami a odporúčaniami pre pobyt na letných terasách prevádzok pre prevádzkovateľov a zákazníkov. Ich dodržiavaním ochránia ľudia seba aj ostatných a minimalizujú riziko šírenia nákazy v čase uvoľňovania opatrení.
Základnými odporúčaniami ÚVZ sú pre zákazníkov, negatívny odpoved na COVID-19 alebo jeho prekonanie, príchod na terasu s nasadeným rúškom alebo respirátorom, vydezinfikované ruky a dodržiavanie rozostupov. Pre prevádzky sa odporúča kontrola negatívnych testov a poctivá dezinfekcia po zákazníkoch.
Nechajte sa obslúžiť
„Na terasu odporúčame vstupovať s nasadeným rúškom/respirátorom a vydezinfikovanými rukami. Ak ide o prevádzku s obsluhou a personál neurčí inak, nechajte sa obslúžiť a nechoďte osobne k výčapu či pokladnici. Miesto na sedenie si vyberajte tak, aby ste boli od iných hostí vzdialení aspoň dva metre,“ ozrejmil ÚVZ.
Viac o téme: Koronavírus
V súčasnej situácii ÚVZ stále odporúča, aby ľudia preferovali spoločnosť ľudí, s ktorými žijú v jednej domácnosti alebo s nimi zvyknú tráviť čas v rámci kolektívu. „Snažte sa dodržať medzi stretnutiami s rozličnými skupinami ľudí dostatočne dlhý časový odstup, aby ste nechtiac nezaniesli vírus do viacerých, inak nesúvisiacich kolektívov,“ pokračoval úrad.
Rúško si môžete zložiť pri jedení či pití
Rúško či respirátor by si mali zákazníci zložiť iba na čas, ktorý je nevyhnutný na jedenie či pitie. „Inak ho majte na tvári nasadené. Ľudia konverzujú, sú od seba v malej vzdialenosti a s tým je spojené riziko. Buďte ohľaduplní, ak ste v spoločnosti iných ľudí, nefajčite. Nie je vhodné, ak občerstvenie konzumujú viacerí ľudia z jedného taniera, misky alebo pohára,” doplnil k odporúčaniam pre zákazníkov ÚVZ.
Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že gastro prevádzkovateľ má podľa vyhlášky oprávnenie požadovať doklad o negatívnom teste, očkovaní alebo prekonaní choroby, a má právo doň aj nahliadnuť.
Vyzvali zákazníkov k ústretovosti
„Ak sa výsledok negatívneho testu či iný doklad o výnimke pri vstupe vyžaduje, preukážte sa ním. Prosíme zákazníkov, aby boli k prevádzkovateľom a obsluhujúcemu personálu ústretoví a po vyzvaní sa bezodkladne preukázali príslušným dokladom,” uzavrel ÚVZ.
Po každom zákazníkovi by mala obsluha podľa úradu vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch, vrátane jedálneho lístka či úchopových častí stoličiek a kresiel.
V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
Viac k témam: COVID-19, gastro, jedlo, Koronavírus, letné terasy, nápoj, reštaurácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Ako si vychutnať obľúbené jedlo či nápoj na terase bezpečne? Úrad verejného zdravotníctva vydal praktického sprievodcu © SITA Všetky práva vyhradené.
Odporúčané články
V Kostole Kráľovnej pokoja v mestskej časti Košice-Juh sa konala slávnostná odpustová slávnosť, počas ktorej bol požehnaný nový píšťalový organ. Požehnanie vykonal košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.
Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice (UNLP) začala očkovaciu sezónu proti chrípke. Ako prví dostali možnosť zaočkovať sa priamo na pracovisku zdravotnícki pracovníci nemocnice, ktorí chcú ísť príkladom. Nemocnica zabezpečuje bezplatné očkovanie proti chrípke aj pre verejnosť vo svojom vakcinačnom centre, ktoré je jediné na Slovensku v prevádzke celoročne.
Pripomienkovanie nového územného plánu Košíc bolo ukončené, mesto k nemu dostalo viac ako 1 700 pripomienok. Uviedol to primátor Košíc Jaroslav Polaček (nezávislý) pre médiá. Väčšina z nich bola v elektronickej podobe. Posledná pripomienka podľa jeho slov prišla len niekoľko minút pred polnocou v posledný deň 30. septembra, keď bolo možné územný plán pripomienkovať (30. septembra).
Vstúpiť do Diskusie
(0 komentárov)