Ceny chleba a pečiva sa budú aj naďalej zvyšovať
Štát pri záchrane slovenských podnikateľov zlyháva. Ceny chleba a pečiva sa budú aj naďalej zvyšovať a slovenskí pekári sú šokovaní z toho, že štát pri ochrane svojich podnikateľov nič nerobí.
Vláda každý týždeň pravidelne sľubuje, že na ďalšom rokovaní, prípadne po rokovaní na úrovni EÚ, predstaví záchranné mechanizmy. O podpore však podnikatelia stále nič nevedia. Pekári musia preto pristúpiť k zvýšeniu odbytových cien, iní sú zas nútení zatvárať svoje prevádzky. Aj to bolo dôvodom ich včerajšieho stretnutia s predsedom NR SR Borisom Kollárom.
Na stretnutí vysvetlili predstavitelia zväzu v pekárstve, cukrárstve a cestovinárstve predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi, že pekári nie sú schopní určovať cenotvorbu svojich výrobkov. Okrem nárastu cien energií totiž neočakávane narástla cena cukru a droždia, ktorých je v EÚ nedostatok. Odbytové ceny chleba či pečiva nie je možné udržať na viac ako mesiac a nepokryje to ani výrobné náklady. Navrhované opatrenia napriek opakovanej snahe pekárov, cukrárov a cestovinárov neboli zo strany agrorezortu podrobené ani len konštruktívnej diskusii. Sektor, ktorý je zaradený medzi kritickú infraštruktúru, považuje za nevyhnutné, aby boli prijaté opatrenia na jeho záchranu.
Vláda pri pomoci potravinárskym podnikom zlyháva, tvrdí Lapšanský
„Vláda pri záchrane podnikateľského sektora pred najväčšou krízou v histórii Slovenska absolútne zlyháva. Podnikateľský sektor stále nevie s akou a či vôbec nejakou pomocou môže počítať a to už je takmer polovica októbra. Kým ostatné štáty EÚ konajú, slovenská vláda nespravila pre podniky absolútne nič. Na náš sektor to má katastrofálne dopady. Počet zatvorených pekární a cukrární vzrastá každý týždeň. Reťazce si obchodné prirážky na pultových cenách neznižujú a my nemáme inú možnosť ako nárast vstupov premietnuť do odbytových cien, inak by sme skrachovali. Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári však nechcú zvyšovať ceny, pretože už teraz cítime znižujúcu sa kúpyschopnosť obyvateľov,” povedal predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.
Agrorezort a vláda rezignovali podľa zväzu na aktivity na podporu predaja slovenských výrobkov na pultoch obchodov. Absencia podpory štátu je pritom tak katastrofálna, že odbytové ceny pekárskych výrobkov budú musieť vzrásť podľa prieskumu medzi členmi zväzu v najbližšom období o približne 25 až 30 percent. “Ak však bude štát stále impotentný a rast výrobných nákladov bude pokračovať, aj tí čo zvládnu nezatvoriť prevádzky, budú musieť pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov. A ako dôvod zrejme uvedú neschopnosť konkrétnych ministrov podporiť sektor, ktorý zamestnáva najviac ľudí v slovenskom potravinárstve,“ dodal Lapšanský.
Zdroj: SITA, it, kg
Odporúčané články
V Košiciach od 1. novembra začal platiť operačný plán zimnej údržby komunikácií, ktorý bude trvať až do konca marca 2025. Zabezpečuje ho spoločnosť KOSIT v spolupráci s Magistrátom mesta Košice. Zimná údržba pokrýva približne 700 kilometrov ciest a chodníkov a počíta s nasadením vyše 200 pracovníkov, vrátane vodičov, dispečerov a ďalších.
Jedna z kľúčových dopravných tepien v Košiciach, Jantárová ulica, získala po mesiacoch prác nový vzhľad.
V Košiciach v pondelok 18. novembra zahorela Slovenská kultúrna pochodeň. Išlo o druhé mesto, ktoré v rámci svojej púte navštívila. Predtým bola v Humennom, štafetový protest pokračuje v utorok v Prešove.