Chlieb a pečivo budú podľa pekárov drahšie, dôvodov je viacero

Rekordne rastúce ceny pšenice a jej začínajúci nedostatok spôsobuje pekárom, cukrárom i cestovinárom výrazne rastúce náklady. Aktuálne ceny, za ktoré dodávajú obchodným reťazcom aj preto už pekári nedokážu udržať.
Chlieb a pečivo budú drahšie. Konštatoval to v pondelok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský. Zároveň dodal, že za očakávané zdražovanie môže aj štát, ktorý pekárov úplne vylúčil z covid pomocí. „Ceny vstupov rastú, ale obchodné reťazce odmietajú rokovania o ich odzrkadlení v odbytových cenách. Svoje marže si pritom držia stále na vysokej úrovni. Pekári však boli už pred pandémiou na hrane výrobných nákladov. Aktuálna situácia je preto neudržateľná,“ povedal Milan Lapšanský.
Ceny potravinárskej pšenice sú aktuálne na rekordných úrovniach aj pre zníženie očakávanej úrody vo viacerých krajinách vrátane Slovenska. Úroda z roku 2020 bola vypredaná už v máji. „Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) očakáva tento rok celosvetovo nižšiu produkciu pšenice aj pre veľké suchá v Severnej Amerike a problematické počasie v Rusku a Kazachstane. Pekárom rastú aj ďalšie náklady. Jeseň a zima môžu byť kritické,“ vysvetlil Lapšanský. Cena obilia tvorí 70 až 80 % nákladov na výrobu múky.
Schopnosť pekárov, cukrárov a cestovinárov hľadať rezervy u seba pritom významne ovplyvnila pandémia. Počas nej museli vynakladať veľké prostriedky do protipandemických opatrení, ktoré odčerpali prakticky všetky finančné rezervy na absorbovanie rastúcich cien. „Štát pekárov z covid pomocí neodôvodnene úplne vylúčil, čo doteraz nám ani verejnosti nijako nevysvetlil. Ako jeden z mála sektorov na Slovensku sme tak museli znášať absolútne všetky náklady na pandémiu úplne sami. Štát tak bude spoluzodpovedný za zvyšovanie cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov,“ dodal Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.
Zdroj: (SITA, qq;pkl)
Odporúčané články

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pozýva všetkých fanúšikov železnice na Rušňoparádu 2025, ktorá sa uskutoční v sobotu 10. a nedeľu 11. mája 2025 v čase od 9:00 do 16:00 v areáli Rušňového depa ZSSK v Košiciach (Pri bitúnku 2). Najväčším lákadlom tohto ročníka bude premiérové predstavenie nového programu spoločnosti pre deti a rodiny – Vlaková patrola, ktoré si určite získa najmä najmenších návštevníkov.

Známy hudobník a televízna osobnosť Marián Čekovský ukončil štúdium na Technickej univerzite v Košiciach, kde úspešne absolvoval štátne skúšky a získal titul inžiniera. Počas záverečnej etapy štúdia na Strojníckej fakulte sa venoval problematike obnoviteľných zdrojov energie, pričom témou jeho diplomovej práce bol návrh mobilného hybridného fotovoltického systému.

Samospráva ďalej informovala, že oslavy Dňa mesta Košice by sa mali zmestiť do 50-tisíc eur. Ako mesto pripomenulo, v závere minulého roka sa konal 29. ročník Košických rozprávkových Vianoc, ktorý priniesol viac ako 50 akcií pre obyvateľstvo i návštevníkov mesta.