Espresso Múzeum: Dnes končíme!
Dnes majú stovky Košičanov, pre ktorých bolo celé desaťročia obľúbeným podnikom Espresso Múzeum na Hrnčiarskej ulici, poslednú príležitosť sa s ním rozlúčiť. Dvere pre hostí popoludní otvorí poslednýkrát.
“Prvého mája 1991 sme začínali, 30. apríla 2015 musíme priestory odovzdať. Pre našu rodinu končí celá jedna etapa života. Do novej súťaže sme sa už neprihlásili, prišla rezignácia. Dnes sa so svojimi stálymi i náhodnými hosťami rozlúčime, potom vypratáme priestory a odovzdáme ich. Espresso Múzeum skončí,” povedal nám Roland Humeňanský z rodinnej firmy, ktorá obľúbený podnik dlhé roky prevádzkovala.
Štamgastom, ktorých sme v podniku zastihli, veľmi do reči nebolo. Espresso pre nich nebolo len kaviarňou, ale aj miestom stretnutí a debát, za vyše dve desaťročia si naň zvykli. Kto chce, ten si už niekoľko dní môže z Espressa odniesť to, čo sa mu páči. Na cene sa dohodne s obsluhou. “Čo so zariadením? Čo môžeme, to predáme, zvyšok niekde uskladníme. Zatiaľ nevieme, čo bude ďalej,” so smútkom v hlase hovorí R. Humeňanský.
Espresso Múzeum v podobe, v akej ho poznáme, končí po tom, čo sa Košický samosprávny kraj rozhodol, že priestory firme Humeňanských nepriklepne. Napriek tomu, že vyhrali prvé kolo súťaže a správca, Východoslovenské múzeum, im oznámil, že nájomnú zmluvu predĺži o ďalších 5 rokov. Iná spoločnosť, ktorej konateľ má blízky vzťah s priateľmi predsedu KSK, vyhrala druhé kolo súťaže, to však KSK po medializácii kauzy zrušil.
Foto: Jozef Jarošík
Odporúčané články
Cesta vlakom z Bratislavy do Košíc sa pre pani Andreu z Košíc zmenila na nepríjemnú skúsenosť, keď jej 6. novembra 2024 počas jazdy ukradli kufor. Páchateľ s ním vystúpil v Spišskej Novej Vsi. Vďaka rýchlej reakcii Oddelenia železničnej polície v Spišskej Novej Vsi sa však podarilo kufor vypátrať a vrátiť jeho majiteľke.
V Košickej ZOO sa tekvice, ktoré počas posledných dní zdobili areál, stali špeciálnym darom pre niektoré zvieratá, ktoré si tak mohli užiť netradičné halloweenské pochúťky. Po skončení výzdoby sa chovatelia rozhodli tieto dekorácie zmysluplne využiť a pripravili pre zvieratá pestré menu s tekvicovým nádychom.
V košickej mestskej časti Juh sa opäť niesla vôňa čerstvo upečeného koláča, keď sa mladá generácia spojila so seniorkami, aby spolu pripravili tradičný domáci slivkový koláč. Projekt Pečie celý Juh je nielen o pečení, ale aj o prepájaní skúseností a tradícií medzi generáciami.