FOTO UDALOSŤ: Francúzska kuchyňa Košičanov zaujala. Bon Apetit!
Kuchyňa ktorej krajiny je najlepšia? Po tejto otázke s určitosťou často zaznie Francúzsko. Potvrdilo to podujatie s názvom GOÛT DE FRANCE. Na piatich kontinentoch sa do neho zapojilo 1000 reštaurácií. V Košiciach Slávia. Tomuto privilégiu predchádzala tvrdá práca pri zostavovaní menu, ktoré sa následne zasielalo organizátorom. Podujatie pritom vyšlo z iniciatívy svetového šéfkuchára Alaina Ducassa a ministerstva zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja. Gurmáni z Košíc si tento večer vychutnali.
Večer otvoril príhovorom riaditeľ Francúzskej aliancie Košice Michel Bourdier. Mnohí by povedali, že Francúzovi u nás bude chýbať mnoho vecí. „Na Slovensku žijem 10 rokov. Na tuzemskú kuchyňu som si zvykol, ale chýba mi tu výber našich syrov,“prezradil a dodal, že z našich jedál najviac obľubuje tradičnú kapustnicu.

„Slováci už začínajú byť gurmáni a hľadajú dobré jedlá, to vidíme aj na obsadenosti podniku počas bežných dní,“ povedal nám zodpovedný vedúci Kaviarne Slávia Branislav Kováč. „Ľudia strávili príjemný večer pri výbornom jedle v spojení s vínom a atmosférou. Preto by som dnešný večer hodnotil veľmi pozitívne,“ dodal.

Vo Francúzsku je bežné večerať niekoľko hodín, ochutnať niekoľko chodov s dobrým vínom. Košičania už tiež môžu ochutnať to najlepšie zo svetových kuchýň. Napríklad filet zo pstruha konfitovaný (pomaly varený) v repkovom oleji.

Na stoly putovali taniere plné skvelého jedla. Za všetkým stál šéfkuchár Juraj Hruška, ktorý má k francúzskej gastronómii blízko. Pri príprave jedál menu pozeral na lokálnosť surovín. Ako vraví: „Ak nežijeme pri mori, nebudem predsa podávať morské ryby.“ Jeho obľúbené jedlo z francúzskej kuchyne je foie gras, teda vykŕmená husacia pečeň.

Vzhľad oddeľuje dokonalé od chutného jedla.
Dobrá spoločnosť a dobré jedlo sú predstavou skvelého večera.

Netreba zabúdať, že aj obsluha je dôležitým faktorom jedla.

To, že Košičania sa pomaly stávajú gurmánmi je vidieť aj na obsadenosti Kaviarne Slávia.
(TM)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Od spustenia košického obchvatu ho využilo približne pol milióna vozidiel. Z veľkej časti išlo o nákladnú dopravu. Informovali o tom z mediálnej komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Po približne dvoch mesiacoch od otvorenia nového, 14-kilometrového úseku pri Košiciach sa podľa NDS poradilo dostať z metropoly východu 90 percent tranzitnej nákladnej dopravy. Denne cezeň prejdú približne tri tisícky ťažkých nákladných vozidiel.
Vláda SR na svojom stredajšom zasadnutí s pripomienkami schválila návrh Akčného plánu zvýšenia bezpečnosti železničnej dopravy na Slovensku, ktorý na rokovanie predložil minister dopravy. Súčasťou uznesenia je séria úloh súvisiacich s prípravou a realizáciou projektov európskeho vlakového zabezpečovacieho systému ETCS a s povoľovaním modernizačných stavieb financovaných z Programu Slovensko a európskeho nástroja CEF.
Zásah elektrinou a štvormetrový pád. Podľa zverejnených informácií pracoval muž na streche vagóna v Kysaku. Zasahovala záchranka aj vrtuľník.


