Kam patrí použitý kuchynský olej?
Aj napriek tomu, že triedenie odpadu nie je žiadna veda, ľudia si často mýlia, čo kam patrí. Redakcia KOŠICE: DNES sa zaujímala o to, kam patrí použitý kuchynský olej a kam ho naopak ľudia určite nemajú vylievať.
Marketingová manažérka spoločnosti KOSIT a.s. Slavomíra Brzová pre KOŠICE: DNES potvrdila, že existuje viacero možností, ako sa zbavovať nepotrebného jedlého oleja a tukov. “Tou najžiadanejšou je zber do samostatnej nádoby. Povedané zjednodušene, olej z varenia, vyprážania a fritovania necháme vychladnúť a následne ho vlejeme do plastovej nádoby, ktorú uzavrieme. Rovnako, len bez chladnutia, pristupujeme i k olejom napríklad zo šalátov, konzervovaných potravín ako ryby, sušené paradajky, syry, a pod., marinád na grilovanie ale i pevným tukom ako maslo a masť,” uviedla Brzová s tým, že pri zaplnení celej nádoby je potrebné pevne ju uzavrieť a zahodiť do zbernej nádoby určenej na zber jedlých olejov a tukov. Brzová takisto dodáva, že aj týmto spôsobom je možné šetriť prírodné zdroje.
Najhoršou možnosťou, ktorú si ľudia pri zbavovaní sa použitého oleja ľudia môžu zvoliť, je použitie výlevky. Nielen že sa týmto spôsobom zanáša odpadové potrubie, ale rovnako sa znečisťujú aj odpadové vody. Nerecyklovanie alebo nesprávny postup zbavovania sa odpadov môže mať viacero následkov. “Inými slovami, olej v potrubí robí zlobu a skôr či neskôr sa nevyhneme nákladom na opravára,” upozorňuje marketingová manažérka.
V Košiciach sa nachádza dokopy 5 zberných dvorov, kde je možné použité jedlé oleje odovzdať. Táto služba je bezplatná, no okrem prírody sa vám poďakuje aj vaša výlevka. Zber oleja do samostatnej nádoby predstavuje v neposlednom rade aj prevenciu proti haváriám kanalizačnej siete.
(VT)
Odporúčané články
Ako informovalo na sociálnej sieti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, nehoda sa stala v ranných hodinách, v smere na Furču. Vodič autobusu linky 55 dostal na namrznutej vozovke šmyk, následne prešiel do protismeru a napokon zišiel dole svahom.
Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), a. s., Košice odlieči vďaka navýšeniu finančného objemu v mesiacoch november a december viac poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Znížia sa tak ich počty na čakacej listine na plánovaný výkon. Kapacitné aj personálne možnosti ústavu to umožňujú, preto ide o významný krok v prospech poistencov najväčšej zdravotnej poisťovne.
Fluktuácia zamestnancov na Slovensku dosahuje v súčasnosti rekordné hodnoty, pričom priemerná ročná miera odchodov sa pohybuje medzi 14 až 16 %, zatiaľ čo za zdravú sa považuje 5 až 7 %. Podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) za týmto trendom stojí kombinácia rýchlejšieho životného tempa, vyšších očakávaní od práce a lepšej dostupnosti pracovných príležitostí.