Košický horolezec Martin Varga: Jeho poctivé a zdravé tyčinky si ľudia zamilovali!
Košičan Martin Varga sa venuje horolezectvu. Počas pochodu na vrchy jedol veľa sladkých tyčiniek, ktorými si dodával energiu. Keď si ich dlhodobým jedením privodil žalúdočné vredy, rozhodol sa, že si sám napečie zdravšiu alternatívu.
Pochúťky pre športovcov začal vyrábať pre vlastnú spotrebu. Pri výstupoch v Tatrách či Alpách ich ponúkol aj svojim horolezeckým kolegom, ktorým tiež zachutili. Prvým z jeho zákazníkov bol Dušan Beránek z košickej horolezeckej elity.
Postupne sa jeho odberateľmi stali aj ďalší športovci. „Pribúdalo ich. Preto som na výrobu musel postaviť špeciálne hygienicky schválené priestory,“ opisuje Varga vznik tyčinkárne Marva v Malej Ide.
Garáž od rodičov
Za založenie vlastnej firmy vďačí svojim rodičom. Tí sa vzdali komfortu a ponechali synovi garáž a priľahlý suterén. Schvaľovanie potravinárskej výrobne trvalo viac než dva roky. „Málokto z môjho okolia tomu veril, no podarilo sa to,“ teší sa športovec.
Receptúry testoval viac než rok. Tyčinku vyskúšal vyrobiť najviac v 150-tich verziách. Na pokusy mu spočiatku slúžila mamina kuchyňa. Teraz už má na výrobu pekárku Anetku. „Ja ju len občas zaskakujem,“ hovorí Martin, ktorý si tak necháva priestor aj na šport. Tyčinky spolu vyrábajú už rok a pol.
Zdravé suroviny a pohyb ho presvedčili o tom, že za väčšinu chorôb si ľudia môžu sami. „Koluje taká jednoduchá veta – sme to, čo jeme. Ešte by som k tomu pridal – a to, čo žijeme.“
Bez pohybu to nejde
Vo svojich tyčinkách dbá na zdravé suroviny. Nepoužíva geneticky modifikované produkty, farbivá, stabilizátory, rastlinný tuk či glukózový sirup. „Samozrejme, strava bez pohybu je ako plachetnica bez vetra. Bez pohybu to nejde,“ dodáva.
Do tyčiniek dáva ovsené, pohánkové či jačmenné vločky. Sladí ich trstinovým cukrom alebo medom. Datle aj orechy triedi ručne. Jeho hlavnou zásadou je čerstvosť, preto tieto raw tyčinky majú len 3-mesačnú trvanlivosť.
„Môžete dostať tyčinku, ktorá bola vyrobená len deň-dva dozadu,“ vraví zástanca čerstvosti. Svoje výrobky distribuuje do obchodov či posilňovní v rámci celého Slovenska.
Foto: archív mv
Odporúčané články
Väčšina domácnosti odoberajúcich teplo a teplú vodu od veľkých výrobcov tepla sa nemusia obávať nedoplatkov. Ako uviedol Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT), z pohľadu vývoja počasia v roku 2023 sa spotrebitelia nemusia obávať zvýšených nákladov za teplo.
Košický samosprávny kraj (KSK) prerozdelí na verejnoprospešné projekty 400-tisíc eur. Žiadosť o prostriedky možno podať do 17. mája 2024. Žiadosti môžu podávať právnické a fyzické osoby – podnikatelia, ktoré majú sídlo či trvalý pobyt na území KSK, prípadne tu vykonávajú činnosť alebo poskytujú služby.
V monobloku Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na Triede SNP v Košiciach (tzv. Nová nemocnica) aktuálne detailne vyčísľujú cenu opráv a rekonštrukcií po nedávnom požiari. Ako pre agentúru SITA uviedla vedúca komunikačného odboru UNLP Ladislava Šustová, na vyčísľovaní participujú experti poistných spoločností, ktoré sa budú podieľať na finančnom vyrovnaní.