Na Technickej univerzite v Košiciach otvorili moderné laboratórium internetu
Moderné výskumné a vzdelávacie pracovisko zamerané na oblasť internetu vecí (IoT) v piatok slávnostne otvorili na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach (FEI TUKE). Nové laboratórium je primárne určené pre študentov informačných technológií.
Pracovisko je podľa univerzity architektonicky moderný, na slovenské pomery inovatívne a technologicky špičkovo vybavený priestor, ktorý bude slúžiť nielen ako atraktívne vzdelávacie pracovisko zamerané na internet vecí, ale aj pre výskum a vývoj v tejto oblasti. „Naši študenti v ňom budú hľadať nové riešenia, ako vytvárať veci, ktoré je možné pripojiť k internetu a urobiť tak ten svet ešte prepojenejší, ako je doteraz. Základom sú rôzne senzory, ktoré študenti prepájajú a pomocou stavebníc pripájajú k internetu, vďaka čomu môžu napríklad merať teplotu alebo vlhkosť v miestnosti, alebo naopak, nastaviť optimálne osvetlenie,“ priblížil pre vedúci Katedry počítačov a informatiky FEI TUKE Jaroslav Porubän.
Atraktívne vzdelávanie
Laboratórium vzniklo v úzkej spolupráci so spoločnosťou AT&T. „Takéto projekty spolupráce so súkromným sektorom pomáhajú zatraktívniť a skvalitňovať vzdelávanie, rozvíjať inovácie a prispievajú k zníženiu odlevu mladých talentovaných ľudí z regiónu,“ skonštatoval Porubän.
[ad][/ad]Podľa generálneho riaditeľa AT&T Gabriela Galgóciho firma spolupracuje s TUKE už niekoľko rokov, a to aj tým, že umožňuje svojim expertom podieľať sa na zabezpečení vybraných častí vzdelávacieho procesu. „Je to náš príspevok k podpore vytvárania podmienok pre prípravu špičkových odborníkov v oblasti IKT. A na TUKE takýto odborníci pripravovaní sú. Sme radi, že sa na tomto procese môžeme aktívne podieľať v čase, keď IT sektor na Slovensku zápasí s deficitom odborníkov v oblasti IT,“ povedal Galgóci.
Foto: TASR(TASR, SŠ)
Odporúčané články

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.

Titul Miss Spiša 2025 si počas včerajšieho večera odniesla finalistka s číslom 6 – Veronika Horniaková.

Priestor pred budovou magistrátu mesta Košice prešiel výraznou zmenou. Schodisko vedúce k úradu získalo novú podobu v podobe tzv. „zeleného schodiska“, ktoré už naplno rozkvitlo a výrazne prispieva k zlepšeniu životného prostredia v tejto časti mesta.