Nastal čas hubačiek
Hubárska sezóna je v plnom prúde. Už aj z lesov v okolí Košíc sa po neúrodných rokoch vracajú vášniví či sviatoční hubári s plnými košíkmi. Pri niektorých druhoch však nemusia mať istotu. Ochotne im poradia odborníci.
Mykologická poradňa funguje už roky v suteréne budovy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na Rooseveltovej ulici 8. Mykológovia tam radia pravidelne každý pondelok od 14. do 16. hodiny do konca októbra.

Úspešná sezóna
V posledných štyroch až piatich rokoch neboli podľa odborníka Jána Pardoviča pre hubárov dobré podmienky a húb bolo pre nedostatok vlahy pramálo. „Vyzeralo to zle aj tento rok, našťastie, zapršalo, a tak sa dajú nazbierať naozaj všade,“ konštatoval Pardovič, podľa ktorého do mykologickej poradne chodia zväčša amatéri a majú pri niektorých hubách pochybnosti, či ich môžu zjesť.

Obavy až po zjedení
Do poradne prišli aj manželia, ktorí ukázali huby a chceli vedieť, či sú jedlé. „Priznali sa, že ich už jedli pred troma dňami, no neboli si istí, či urobili dobre,“ spomenul si na úsmevnú príhodu skúsený mykológ. Našťastie, nič sa im nestalo. Doplnil, že na Slovensku rastie okolo 5 000 rôznych druhov húb a niektoré sa nedajú určiť dokonca ani pod mikroskopom. „Nosia nám tu rôzne huby. A ak si nie sme istí, samozrejme, neodporučíme ich konzumovať,“ uviedol Pardovič.

Neodkladať do mrazničky
Pondelkové stretnutia určené pre poradňu zvolili odborníci práve preto, že na hubačky ľudia chodia počas víkendu. Najvhodnejšie je priniesť celú hubu a netreba ju ani rezať. „Najlepšie je umiestniť ju do nádobky a uložiť do chladničky. Mali sme prípady, že boli uložené v mrazničke a po rozmrazení sčerneli alebo tiekli,“ poznamenal Pardovič, podľa ktorého by sa bežní amatérski hubári mali zamerať najviac na 15 až 20 druhov húb, ktoré sú najviac známe. Pozor si podľa neho treba dávať napríklad pri možnej zámene smrteľne jedovatej muchotrávky zelenej s chutnými plávkami zelenými. „Práve táto zámena spôsobila na Slovensku už viacero otráv,“ podotkol mykológ.

Trhovníci s osvedčením
Laici, ktorí huby nepoznajú, no radi by ich konzumovali, si ich často kupujú na trhu. „Predajcovia musia mať osvedčenie, ktoré im vydávame a majú presný zoznam húb, ktoré môžu ponúkať. Napríklad plávky v ponuke mať nemôžu, podobne ani pečiarky,“ poznamenal Pardovič.
Odporúčané články
Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), a. s., Košice odlieči vďaka navýšeniu finančného objemu v mesiacoch november a december viac poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Znížia sa tak ich počty na čakacej listine na plánovaný výkon. Kapacitné aj personálne možnosti ústavu to umožňujú, preto ide o významný krok v prospech poistencov najväčšej zdravotnej poisťovne.
Košice v roku 2025 dominovali v prestížnych celoslovenských architektonických súťažiach. Po troch cenách zo Stavby roka si odniesli ďalšie ocenenia zo súťaže CING – Cena Inžinierskej komory vo výstavbe. Z ôsmich nominovaných stavieb z metropoly východu zaujala odbornú porotu a verejnosť Košická futbalová aréna, Spievajúca fontána a bytový dom na Hrbovej ulici.
Prenájom priestorov wellness v košickom Národnom olympijskom centre plaveckých športov (NOCKE), ktorý už nejaký čas vzbudzuje otázky o férovosti a transparentnosti v Košiciach, si všimla aj bratislavská redakcia jedného z popredných slovenských denníkov. Nielenže išlo o investíciu vo výške 20 miliónov eur, ale pozoruhodné je aj to, že prevádzku rozsiahleho wellness centra, ktoré súťažila mestská firma, vyhral mestský poslanec Miroslav Špak. Hoci mesto a jeho správcovská firma Tepelné hospodárstvo (TEHO) tvrdia, že súťaž bola transparentná, Transparency international upozornila na možné etické výhrady spojené s podnikaním voleného zástupcu mesta v mestskom projekte.